Odluka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje Vladimira Putina imati ozbiljne posledice po međunarodno pravo

Međunarodni krivični sud u Hagu je prošle nedelje izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina. Haški sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika zbog sumnje da je odgovoran za nezakonitu deportaciju dece i nezakonito prebacivanje ljudi sa teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju.

Međunarodni krivični sud (MKS), pored Putina, izdao je i nalog za hapšenje njegove komesarke za prava deteta, Marije Aleksejevne Lvove-Belove, po istoj optužbi za nezakonitu deportaciju ukrajinske dece.

Pretpretresne sudije MKS ocenile su da postoje "razumni razlozi da se veruje da dvojica osumnjičenih snose odgovornost za ratni zločin nezakonite deportacije stanovništva i nezakonitog prelaska stanovništva sa okupiranih teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece".

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da će odluka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje Vladimira Putina imati ozbiljne posledice po međunarodno pravo.

- Odlučili su da sude predsedniku nuklearne sile koja ne učestvuje u MKS-u po istoj osnovi kao SAD i druge zemlje. Posledice po međunarodno pravo biće monstruozne - napisao je Medvedev na Telegramu.

Autor: redportal.rs