Surfujući, savladao je više od 700 talasa

Australijanac Blejk Džonston proveo je 40 sati na talasima i oborio prethodni rekord za najduže surfovanje. Najduže vreme Južnoafrikanca Džoša Enslina do sada je bilo 30 sati i jedanaest minuta. Kada se u petak uveče izvukao iz vode, na plaži Kronula u Sidneju, Blejk je dočekala gomila navijača, koji su ga potom (sa crnim šeširom na glavi) izneli na ramenima sa obale.

Obožavaoci i mediji presreli su ga posle više od 30 sati surfovanja, kada je rekord već bio njegov, a on je priznao da se osećao "prilično kuvano" posle svih tih sati u vodi. Ali izdržaću, dodao je, i nakon te kratke pauze za hranu i vodu, i dodatnog nanošenja kreme za sunčanje i kapi za oči, što mu je bilo dozvoljeno, odveslao je još deset sati.

U četvrtak rano ujutru izašao je na talase obasjan reflektorima. Surfujući, savladao je više od 700 talasa, prkosio rojevima meduza i mračnom moru koje je dom mnogih vrsta ajkula. Poseban izazov predstavljao je toplotni talas koji je zahvatio Sidnej, ali je zbog toga i temperatura vode bila oko prijatnih 24 stepena Celzijusa.

Njegova misija je takođe dobrotvorna, prikupljanje novca za pomoć ljudima sa problemima mentalnog zdravlja, kao i Fondacija Čampi Pulin, osnovana u znak sećanja na australijskog snoubordera Aleksa Čampi Pulina, koji se udavio tokom podvodnog ribolova 2020. Džonston je do sada prikupio više od 200.000 evra, a u potragu za rekordom krenuo je deset godina nakon što je izgubio oca zbog samoubistva.

Kako je preneo AFP, prvobitno je planirao da novac prikupi trčeći 1.000 kilometara, ali kada je video da je rekord surfovanja "samo 30 sati" odlučio je da surfuje. Ovo nije bio prvi put da je testirao svoju sposobnost. Pre 13 godina trčao je stotinu kilometara duž krševite obale južno od Sidneja, većinom bos.

- Ono čega se najviše plašio je dehidracija i problemi zbog nedostatka sna, kao i infekcije uha - rekao je njegov brat Ben.

Najteži trenutak za Bena bio je kada je njegov brat Blejk nestao u mraku usred noći, prenosi Delo.

Autor: redportal.rs