Kredi Suis je pred teškim izborom

Švajcarske vlasti razmatraju punu ili delimičnu nacionalizaciju banke Kredi Svis kao rezervnu opciju u slučaju da švajcarski bankarski gigant UBS ne uspe da preuzme ovu ugroženu banku.

Vreme za dogovor UBS i Kredi Suis ističe, a samim tim i raste mogućnost za nacionalizaciju Kredi Suisa pre nego što se berze otvore sutra ujutru. UBS želi da kupi svog glavnog konkurenta Kredi Suis za otprilike milijardu evra.

Ponuda od 0,25 švajcarskih evra po deonici dokazuje da je banka Kredi Suis „u ozbiljnim problemima i potencijalno bezvredna”, izjavio je direktor firme Konfluente kapital Frederik Hildner.

Predstavnici Kredi Suisa smatraju da je ova ponuda nedovoljna i kažu da će ona oštetiti deoničare i zaposlene koji imaju udeo u ovoj banci, ali nemaju previše prostora za pregovaranje, jer su druge opcije još bolnije. Kredi Suis je pred teškim izborom.

Ako ova banka bude otkupljena po niskoj ceni i bez učešća akcionara, može da očekuje njihove tužbe, prenosi Tanjug poslednje informacije. Ako preuzimanje ne bude završeno pre otvaranja berzi u ponedeljak ujutru, može da se desi nešto još gore.

Autor: redportal.rs