RAF je raspoređen u Estoniji u operaciji Azotize.

Već drugi put ove sedmice, britanski i nemački borbeni avioni presreli su ruske avione blizu estonskog vazdušnog prostora, u noći s petka na subotu u okviru NATO nadzora zračnog prostora u toj regiji.

- Dva aviona tipa Typhoon presrela su ruski vojni putnički avion Tu-134, poznat pod NATO imenom Crusty, koji je bio u pratnji 2 borbena aviona Su-27 Flanker i vojnog transportnog aviona AN-12 Cub - saopštile su sinoć britanske vazdušne snage Royal Air Force (RAF).

RAF je rekao da je operacija bila uveravanje da Velika Britanija i Nemačka, zajedno s drugim NATO saveznicima, stoje uz svog estonskog saveznika u ovom trenutku napetosti.

- Brzo smo identifikovali ruski avion i zatim ga pratili dok je leteo blizu vazdušnog prostora NATO-a. Misija NATO-a Air Policing provodi se kako bi se osiguralo presretanje svih relevantnih aviona kako bismo bili sigurni da znamo ko su i kako bismo održali sigurnost leta za sve korisnike vazdušnog prostora - rekao je Ričard Lesk, komandant RAF-a.

RAF je raspoređen u Estoniji u operaciji Azotize, a u aprilu će preuzeti vodstvo te operacije od njemačkih zračnih snaga.

pročitajte još

Bačena bomba u restoran

Autor: redportal.rs