Brojne vrste IZUMRLE

Kako prenosi portal Mondo, visoko zarazna i smrtonosna gljivična bolest se širi, postavljajući veliki pretnju za ceo životinjski svet. Fatalna bolest, poznata kao hitridiomiomiza, uzrokuje mikroskopski gljiva koja se zove Batrachochitrium Dendrobatidis (BD). Infekcija ovom gljivom ima pogubni efekat na žabe, i druge vodozemce.

Bolest tako reaguje na kožu ovih životinja da mora da se ukloni, a ima i druge simptome poput letargije, gubitka težine i, na kraju, zastoj rada srca. Bolest je veoma zarazna, prenosi se putem spora koji se oslobađaju sa gljiva.

Kako navodi Vans Vredenburg, profesor na odeljenju za biologiju na Državnom univerzitetu San Francisko:

U stvari, ova bolest je najgora u istoriji. Zarazila je preko 1.000 vrsta vodozemaca i izazvala opadanje u približno 500 vrsta vodozemaca.

 Od 1980-ih, patogen je širio i prouzrokovao masovno umirenje Amfibija širom sveta. Studija objavljena u stručnom magazinu i u konzervacijskoj nauci sada je otkrila da se gljivični patogen širi preko afričkog kontinenta.

Kako je Vans naveo, otkrili su da se bolest već hara Afrikom u poslednje dve decenije ili se čini da je zanemaren u regionu. Istraživači su otkrili da će verovatno postati preovlađujući, a da su se amfibijski pad i broj izumrlih vrsta već dogodili tamo ispod radara.

Od 2000. godine, BD se širi u Africi i može ugroziti vrste na celom kontinentu.
Treba da budemo zabrinuti. Ovo je prvi gljivinski patogen koji izaziva ovaj nivo smrtnosti kod kičmenjaka. Trebalo bi da pokušamo da naučimo od ovoga da bolje razumemo koji su faktori doveli do toga da imaju takav efekat na domaćine.

Autor: Mondo.rs

#Afrika

#Gljivična

#Vrste

#Zaraza

#alarmantno

#epidemija

#ispod radara

#istraživači

#izumrle

#ubija

#zastoj srca

#širenje