Francuski ekonomski dnevnik Lezeko primećuje da je cena energenata na unutrašnjem američkom tržištu tri do pet puta niža nego u Evropi

Amerikanci su potpuno potisnuli Ruse i sada su glavni snabdevači Evrope gasom i naftom, "ali su cene visoke... dok američki politički uticaj na starom kontinentu očigledno raste" uz pojačanu ulogu Ujedinjenih nacija. Države u vojnoj zaštiti Evrope zbog rata u Ukrajini, ocenjuju evropski analitičari i mediji.

List italijanskih poslovnih krugova Il sole 24 ore piše da je za godinu dana američki tečni gas zamenio ruski gas za više od 50%,a isto važi i za naftu, dok gas i nafta sada u EU stižu iz Katara i drugih zemalja izvoznica energije.

Il sole 24 ore ističe da je Evropska unija praktično potpuno zaustavila uvoz ruskog gasa i nafte.

Italijanski portal Afari italijani nadovezuje se na ovu analizu i napominje da je „rat u Ukrajini samo obogatio Ameriku”, koja je postala glavni svetski izvoznik energenata i značajno povećala izvoz naoružanja.

Istovremeno, francuski ekonomski dnevnik Lezeko primećuje da je cena energenata na unutrašnjem američkom tržištu tri do pet puta niža nego u Evropi, što je dodatni razlog za veliki spor između Evropske unije i SAD. nad američkim Zakonom o suzbijanju inflacije (IRA), kojim Vašington daje kredite od 370 milijardi dolara domaćim i stranim kompanijama ukoliko proizvode "zelenu" energiju i tehnologiju u Americi.

Evropljani su veoma ljuti i zabrinuti jer uprkos pregovorima sa Amerikancima, i dalje ne uspevaju da spreče da taj zakon ne samo da privuče evropske kompanije da svoju proizvodnju presele u Ameriku, već su dokazali da Amerikanci, štaviše, aktivno regrutuju kompanije iz EU će doći i uz izdašne subvencije dolaze da rade u Americi.

Afari italijani dodaje da su američke kompanije za proizvodnju naoružanja i tečnog gasa proteklih meseci dobile 500 odsto više narudžbi, a izvoz američkog tečnog gasa premašio je pet miliona barela dnevno. I, kako dodaje, "rat i isporuke gasa iz EU su zlatni poslovi za (američkog predsednika Džozefa) Bajdena".

Za zemlje EU je izgradnja terminala za prijem američkog i tečnog gasa iz Katara, Alžira i drugih izvoznika ovog energenta dodatni veliki trošak, ali svesno uključen, kako bi se zaustavila isporuka ruskog gasa.

EU je odlučna da nastavi finansijsku i vojnu podršku Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom, i stoga jasno sledi izveštaj Međunarodne agencije za energetiku da su prihodi od izvoza nafte iz Rusije pali za 42 odsto prošle godine.

Autor: redportal.rs