Raketa je lansirana pod velikim uglom da bi se izbegla teritorija suseda Severne Koreje, a projektil je dostigao maksimalnu visinu od 6.045 kilometara i prešao 1.000 kilometara pre nego što je pao u vode kod istočne obale zemlje, saopštila je KCNA.

Severna Koreja saopštila je danas da je ispalila interkontinentalnu balističku raketu da bi, kako je navela, uterala strah u neprijatelje.

Raketa je lansirana u četvrtak ujutro nekoliko sati pre nego što se južnokorejski predsednik Jun suk-Jeol sastao sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom na samitu koji je delimično imao za cilj obnovu bezbednosnih veza između američkih saveznika suočenih sa severnokorejskim nuklearnim pretnjama.

Severnokorejska zvanična novinska agencija saopštila je da je predsednik Kim Džong Un nadgledao probno ispaljivanje rakete hvasong-17 i naglasio cilj da se unese strah u neprijatelje zbog, kako je rekao, otvorenog neprijateljstva koje su prema Severnoj Koreji pokazale zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Raketa je lansirana pod velikim uglom da bi se izbegla teritorija suseda Severne Koreje, a projektil je dostigao maksimalnu visinu od 6.045 kilometara i prešao 1.000 kilometara pre nego što je pao u vode kod istočne obale zemlje, saopštila je KCNA. Severna Koreja je pojačala svoj odgovor na američko-južnokorejske vojne vežbe koje su najveće ove vrste poslednjih godina, tako što je ispalila četiri rakete za otprilike nedelju dana, preneo je AP.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena želi bolje veze između Južne Koreje i Japana, koje su opadale zbog istorijskih pitanja poslednjih godina, jer se zalaže za jačanje mreže svojih saveznika u Aziji da bi se suprotstavila severnokorejskoj nuklearnoj pretnji i rastućem uticaju Kine, ukazuje američka agencija.

Osim kombinovanih vežbi koje su počele u ponedeljak i traju do 23. marta, SAD i Južna Koreja takođe učestvuju u podmorničkim vežbama, zajedno sa Japanom, Kanadom i Indijom, a koje su počele u sredu.

Autor: Tanjug

#Kim Džong Un