Naše banke su sigurne, istakao predsednik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je bankarski sistem u Srbiji stabilan i da su državne devizne rezerve na istorijskom maksimumu.

Vučić je to izjavio tokom obraćanja građanima i poručio da "nema mesta bilo kakvom strahu zbog propasti nekih svetskih banaka".

"Bankarski sistem Srbiji, finansijski sistem u celini kao i naše javne finansije su u izuzetno dobrom stanju. Bankarski sistem ima punu stabilnost i punu likvidnost. Devizne rezerve zemlje su na istorijskom maksimumu na 21,2 milijarde evra mi smo kupili i ove godine već intervenisali na tržištu sa 400 miliona evra", rekao je Vučić.

Dodao je da država povećava rezerve zlata i da su one na najvećem nivou u istoriji.

"Naše banke su sigurne čak razmišljamo o tome da zajedno sa osiguranjem depozita povećamo garancije države za depozite u bankama sa 50 na 100.000 evra. Ali o tom po tom. U narednih mesec dana donećemo odluku po tom pitanju", naglasio je Vučić.

Dodao je da Srbija na svom računu ima 546 milijardi dinara ili oko petmilijardi evra.

"Dovoljno para imamo za sve. Uradili smo veliku stvar. Nabavićemo novih pet miliona kilograma soli jer to je jedino šta ne proizvodimo od namirnica u Srbiji", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da Vlada Srbije planira da nabavi 40.000 MPK đubriva i oko 50.000 tona uree kako bi bila sposobna da u slučaju potrebe interveniše na tržištu.

Dodaje da su trenutne zalihe kukuruza dovoljne, a da se planira nabavka male količine pšenice.

"Mi ćemo za nekoliko dana da otvorimo nekoliko važnih putnih komunikacija. Otvorićemo saobraćajnicu Beograd - Surčin. Pa ćemo da otvorimo auto-put do Kruševca za koji dan", rekao je Vučić i dodao da će za tri meseca biti otvorena obilaznicu oko Beograda.

Istakao je da će za pet ipo mesec biti otvoren auto-put Ruma-Šabac, obilznica oko Kragujevca i da će se nastaviti i sa izgradnjom pruga i druge infrastrukture.

Predsednik je rekao da su u narednom periodu planira otvaranje dve nove fabrike u Valjevu, kao i proširenje Hajsensa, nekadašnjeg Gorenja.

"Za koji dan otvorićemo prvi stadion u Leskovcu, za 15 dana posle toga stadion u Loznici, a 15 dana posle toga stadion u Zaječaru, Kragujevcu", rekao je Vučić i istakao da je prosto neverovatno da su to stadioni koji su izgrađeni u Srbiji.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#bankarski sistem