Prvi čas počinje u 5.30 časova, dok njihovi vršnjaci nastavu počinju u 7 ili 8 časova.

Stanovnici Kupanga u istočnoj Indoneziji ljutito reaguju na eksperimentalni projekat da se nastava u školama počne rano u zoru, u 5.30 sati, kako bi se ostavio još jedan dan za odmor u nedelji, ali i jačala disciplina dece.

Projektom su obuhvaćeni učenici 12. razreda u deset srednjih škola. Prvi čas počinje u 5.30 časova, dok njihovi vršnjaci nastavu počinju u 7 ili 8 časova. Za sve njih nastava se završava u 15.30 časova.

Guverner Viktor Lajskodat, koji je realizovao eksperimentalni projekat, tvrdi da će disciplina dece biti ojačana, ali roditelji se žale da u školu idu bez sna i vraćaju se umorni.

- Izuzetno je teško. Izlazi iz kuće u mrklom mraku. Njihova bezbednost je ugrožena. I vrati se umorna i odmah zaspi - žali se Rambu Ata, majka 16-godišnje Eureke. Devojčica se budi svako jutro u 4 sata i vozi motorom mračnim ulicama do škole.

Prosvetni radnici ističu da je spavanje, a ne nametnuta disciplina, glavni uslov za efikasnije obrazovanje. Nesanica ugrožava zdravlje dece i negativno utiče na njihovo ponašanje.

- Spavanje samo nekoliko sati predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, povećava stres i čini decu agresivnijom - kaže pedagog Marsel Robot sa Univerziteta Nuša Sendana.

U studiji koju su sproveli američki pedijatri 2014. godine, preporučuje se da nastava počinje već u 8.30, kako bi se deci dalo više vremena za zdrav san.

Ombudsman je zatražio od centralnih vlasti da intervenišu i povuku nalog guvernera. Lokalne vlasti ne samo da ne odstupaju, već su projekat proširile otvaranjem kancelarija u javnim ustanovama rano, takođe u 5.30 časova.

Autor: redportal.rs

#deca

#indonezija

#roditelji

#ŠKOLA