Uzgoj koke je porastao za 35% između 2021. i 2022. godine

Ujedinjene nacije objavile su izveštaj u kojem se navodi da je globalna proizvodnja kokaina dostigla rekordno visok nivo, jer se globalna potražnja za drogom oporavlja nakon pandemije koronavirusa.

Uzgoj koke je porastao za 35% između 2021. i 2022. godine, a izveštaj pokazuje da su se u zapadnoj i centralnoj Africi pojavili novi centri za trgovinu drogom, prenosi Bi-Bi-Si.

Kancelarija UN za drogu i kriminal saopštila je da trgovci drogom sve više koriste međunarodne poštanske usluge za isporuku droge potrošačima. Najveća tržišta za kokain su Evropa i Severna Amerika, zatim Južna i Centralna Amerika i Karibi.

Dok se u izveštaju kaže da su tržišta u Africi i Aziji "još uvek ograničena", Gada Veli iz UN kaže da je potencijal za širenje tržišta opasna realnost. Globalni izveštaj o kokainu kaže da je povećanje proizvodnje rezultat širenja uzgoja koke, kao i poboljšanja u konverziji koke u kokain.

Podaci o zapleni pokazuju da je uloga Afrike, posebno zapadne i centralne, kao tranzitne zone kokaina na putu ka evropskom tržištu značajno porasla od 2019. Čini se da su i ukupna količina zaplenjena u Africi i broj velikih zaplena dostigli rekordne nivoe tokom 2021.

Izbijanje pandemije kovida poremetilo je tržište droge jer su međunarodna putovanja bila ograničena. Potražnja za kokainom je opala jer su noćni klubovi i barovi zatvoreni tokom pandemije. Međutim, najnoviji podaci pokazuju da ovaj pad ima mali uticaj na dugoročne trendove. Globalna ponuda kokaina je na rekordnom nivou“, navodi se u izveštaju UN.

Autor: redportal.rs

#Globalna proizvodnja

#kokain

#potražnja