Azem Kurtaj pucao je na dečake, Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše kod Štrpca, na Badnje veče kada su se vraćali iz šume noseći Badnjak.

Osnovni sud u Uroševcu odlučio je danas da meru pritvora pripadniku KBS Azemu Kurtaju koji je pucao u srpskog dečaka i mladića na Badnji dan, zameni merom kućnog pritvora.

- Okrivljeni nije priznao krivicu za dela koja mu se stavljaju na teret. Njegov branilac je predložio da mu se zameni mera sudskog pritvora u kućni, što je sud usvojio - kazao je advokat Miloš Delević.

Tužilac Fatos Ajvazi pročitao je optužnicu protiv pripadnika KBS navodeći da je on u ovom slučaju počinio krivično delo "izazivanje opšte opasnosti".

Prema navodima optužnice, okrivljeni je namerno, uz upotrebu oružja, prouzrokovao veliku opasnost po živote i tela ljudi, tako što je, dok se vozio automobilom u pravcu Brezovice, stigao do sela Gotovuše, kada je naišao je na grupu građana koju su ometali, onemogućavali slobodno kretanje vozila.

- Prvo im je zatrubio da mu oslobode put, a zatim kroz prozor svog vozila pucao jednom u vazduh iz revolvera, a drugi put u u zemlju, kada je projektil pogodio asfalt, a deo projektila pogodio oštećenog S.S. u gornji deo ruke, dok drugi deo projektila pogodio drugog oštećenog M.S.u levu ruku. Povrede na osnovu mišljenja i nalaza veštaka spadaju u lake telesne povrede sa privremenim zdravstvenim posledicama - rekao je između ostalog tužilac Ajvazi.

Na nedavnu odluku tužioca reagovao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da je doneta kao da je Kurtaj pucao u vazduh, a ne teško povredio Stefana i Miloša, prenose Novosti.

- Zabrinjava da se za ovakvu kvalifikaciju dela, u praksi ne izriče efektivna kazna zatvora, već uslovna osuda s novčanom kaznom. Očigledna je namera Prištine da spasi pripadnika KBS zatvora, iako je reč o čoveku koji je pucao u srpsku decu dok su nosila Badnjak s namerom da ih ubije - napisao je Petković ranije na Tviteru.

Podsetimo, Azem Kurtaj pucao je na dečake, Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše kod Štrpca, na Badnje veče kada su se vraćali iz šume noseći Badnjak. Tom prilikom Stefan je teško pogođen u rame, a Miloš u ruku.

Napadač Azem Kurtaj je ubrzo uhapšen, a takozvana Kosovska policija je tada slučaj okarakterisala kao "pokušaj ubistva", da bi nedavno tužilac Osnovnog suda u Uroševcu slučaj okvalifikovao je kao "izazivanje opšte opasnosti uz upotrebu oružja".

Kurtaj je pobegao sa lica mesta, a kasnije je uhapšen.

Autor: Novosti