Za ovo su koristili 3D štampač. 🖨

Kompanija sportske opreme Vilson predstavila je 3D štampani prototip košarkaške lopte koji ne mora da se naduvava i ima providan dizajn rešetke.

Nema sumnje da će se ovim novim konceptom potpuno promeniti igra. Vilson Airless prototip se oslanja na elastičnost svog polimernog materijala da bi proizveo isti odboj kao tradicionalne košarkaške lopte. Ovo eliminiše potrebu za naduvavanjem lopte do određenog pritiska, kao i poznate probleme kao što su rizik od bušenja i curenje vazduha kroz ventil za naduvavanje tokom dužeg vremenskog perioda.

Foto: Printscreen YouTube/Wilson Basketball

Iako je Vilson zadržao tradicionalne šare obične košarkaške lopte, obezbeđujući da igrači i dalje mogu da uvuku prste u linije šavova radi boljeg prianjanja, prototip ima veoma futuristički izgled. Pošto držanje vazdušnog pritiska unutra više nije uslov, sama lopta je providna, sa stotinama malih šestougaonih rupa koje omogućavaju prolaz vazduha.

IZVOR: YT / Wilson Basketball

Navodno, oni su u saradnji sa kompanijom EOS koristili 3D štampač za pravljenje ove lopte po principu selektivnog laserskog sinterovanja (SLS) aditivne proizvodnje kako bi se stopilo nekoliko slojeva polimernog praha. Glavna briga je bila kopiranje odbijanja tradicionalne košarke, s obzirom da nije postojao unutrašnji vazdušni pritisak koji bi stvorio odskok. Međutim, i ovu prepreku su rešili. 🖨

Vilson Airless prototip je predstavljen prošlog meseca, tokom NBA All-Star vikenda, a tada je uslikan KJ Martin kako koristi upravo ovu loptu. I ubacio ju je u koš. 😁

Kompanija je navela da je potrebno još nekoliko usavršvanja pre finalnog predstavljanja široj javnosti, ali da su zadovoljni sa do sada postignutim.

IZVOR: YT / Hooper Highlights

Autor: REDPORTAL.RS

#3d štamač

#KOŠARKA

#Lopta

#košarkaška lopta

#vilson