Sindikati organizovali novi štrajk i proteste

U Grčkoj su sindikati danas pozvali na generalni štrajk zbog železničke katastrofe prošlog meseca, u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi, a obustavljeni su železnički, avionski i trajektni saobraćaj, kao i rad bolnica, škola i javnog prevoza, a za danas su planirani i protesti u gradovima širom zemlje.

Generalni štrajk su organizovali sindikati železničkih radnika koji su organizovali obustave rada odmah posle direktnog sudara vozova u severnoj Grčkoj 28. februara u kojem je poginulo 57 ljudi, a na desetine povređeno.

Grčka vlada saopštila je da će železničke usluge biti ponovo pokrenute 22. marta i da će se postepeno obnavljati do 11. aprila, uz dodatno osoblje koje će nadgledati bezbednost i pravila obaveznog smanjenja brzine duž deonica pruge.

Prema najnovijim anketama, vlada desnog centra premijera Kirijakosa Micotakisa poslednjih sedmica dobija smanjenu podršku u odnosu na glavnog rivala, levičarsku stranku Siriza, a dve stranke su bile uključene u ideološku debatu o tome na koji način treba reformisati zastarelu grčku železnicu.

Micotakis je obećao jasnija razgraničenja u zaduženjima između privatizovanih službi i vlasti koje ih nadziru, tražeći pomoć od eksperata EU u izradi plana reformi železnice.

Micotakisovi politički protivnici tvrde da je loše vođeno raspuštanje agencija pod državnom kontrolom na kraju ugrozilo bezbednost na železnici.

Autor: tanjug.rs

#Micotakis

#Sindikati

#grčka

#protesti

#Železnica