Cilindar je dug 30 centimetara i širok 13 centimetara, a korišćen je za merenja pepela.

Iz termoelektrane na Tajlandu ove nedelje je nestao metalni cilindar s opasnim radioaktivnim sadržajem koji nadležni nastoje da što pre pronađu.

Vlasti su upozorile građane da postoji ozbiljan rizik po zdravlje ukoliko naiđu na njega, prenosi CNN.

Do otkrića dolazi samo 2 meseca nakon slično incidenta u Australiji koja je tragala za sićušnom radioaktivnom kapsulom koja je na kraju nađena pored puta u slabo naseljenoj oblasti.

Za razliku od australijske kapsule, ovaj cilindar je nestao u mnogo gušće naseljenom području gde živi skoro pola miliona ljudi. U njoj se nalazi i neki najvažniji nacionalni parkovi na Tajlandu uključujući poznat Hao Jaj.

Cilindar je dug 30 centimetara i širok 13 centimetara, a korišćen je za merenja pepela. Njegov nestanak je prijavljen 10. marta tokom rutinskih provera u termoelektrani u Pračin Buriju, provinciji u središnjem delu Tajlanda, istočno od Bangkoka.

Cilindar je bio deo silosa, a sadrži cezijum-137, visoko radioaktivnu supstancu, za koju naučnici tvrde da je potencijalno smrtonosna.

Timovi za pretragu i dronovi su raspoređeni kako bi ušli u trag nestalom cilindru, saopštila je vlada. Nadležni koriste opremu za detektovanje radioaktivne materije kako bi locirali cilindar. U potrazi učestvuju timovi za pretragu i dronovi.

Autor: Telegraf.rs