Sumiranje učinjenog tri godine nakon uvođenja vanrednog stanja

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović danas je povodom tri godine od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije korona virusa rekao da se sa istorijske distance može reći da je lokdaun bio neopravdan, ali da su sve protivepidemijske mere bile neophodne u određenim situacijama.

Na pitanje da li su sve odluke i stroge mere koje su donete tokom pandemije bile opravdane, Tiodorović je za Tanjug rekao da je potrebno uzeti u obzir vreme i situaciju u kojoj su takve mere donete.

Dr Tiodorović je naglasio:

Niko u svetu nije bio siguran u izvor bolesti, načine prenošenja i širenja kao ni u neophodnost mera zaštite i samozaštite. Pri tome, terapija je uveliko lutala i usavršavala se u hodu, odnosno razvoju bolesti i epidemiološke situacije.

Dodao je da je od početka pandemije svima bilo jasno da ima neke karakteristike prethodnih, ali da je u mnogo većem obimu postala ne samo zdravstveni, već i sociološki, psihološki, ekonomski i politički problem.

Tiodorović je podsetio da je virus korona pokazao izuzetnu mutagenost što je dovodilo do iznenadnih promena i pogoršanja epidemiološke situacije, dodajući da se sa pronalaskom vakcina, njihovim usavršavanjem i proizvodnjom boljih lekova ovladalo celokupnom situacijom, a sve noviji mutanti i podsojevi postali manje smrtonosniji.

Za kraj je upozorio:

To ne važi i za aktuelnu situaciju kad su u pitanju stare osobe sa teškim hroničnim bolestima te je za njih ovo još uvek opasan pa i smrtonosan virus.

Autor: tanjug.rs