Oštetio budžet za 60.000 evra, sada se vraća na posao

Načelnik hrvatske Opštine Murter Toni Turčinov pušten je na slobodu nakon što je u istražnom zatvoru proveo gotovo mesec dana zbog mogućeg uticaja na svedoke, potvrdio je njegov advokat Fran Olujić.

Turčinov je iz pritvora izašao dan pre krajnjeg roka jer je istražni sudija već ispitao svih 20 svedoka.

- Sam USKOK je tražio da mu se ukine istražni zatvor. Već ranije je pravosnažno odbijen USKOK predlog da mu istražni zatvor bude određen zbog opasnosti od ponavljanja dela, jer je sud smatrao da on ne može ponoviti delo jer nije ranije osuđivan i ne vodi se drugi postupak - rekao je Olujić.

Postupak se nastavlja, ali Turčinov će presudu čekati na slobodi. Već sutra može da se vrati na posao.

Podsetimo, USKOK je nakon policijske prijave pokrenuo istragu i zatražio pritvor za Turčinova, uhapšenog zbog navodnih nezakonitosti kojima je Opštinu Murter - Kornati oštetio za najmanje 60.000 evra.

Tužilaštvo je ranije saopštilo kako sumnja na to da je Turčinov od početka 2018. do sredine 2022. opštinski novac koristio u privatne svrhe, odnosno za plaćanje troškova putovanja i drugih usluga i troškova u Hrvatskoj i inostranstvu.

Turčinov je u bordelu u Austriji u avgustu 2019. godine plaćao službenom karticom Opštine Murter. Potrošio je 1.560 evra u jednom klubu u Austriji.

Tvrdio je da je karticu u klubu upotrebio greškom jer je slična njegovoj privatnoj kartici i da je lično platio trošak smeštaja opštinske delegacije u klagenfurtskom hotelu, kako bi obeštetio Opštinu.

Hotel je osporio autentičnost računa pa su hrvatski mediji objavili kako je Turčinov lažirao račun za troškove u hotelu kako bi zataškao troškove bordela.

Nakon izbijanja afere najavio je da podnosi ostavku na mesto odbornika u županijskoj skupštini, ali i da, uz podršku svojih saradnika i meštana, nastavlja da radi na započetim projektima u Opštini Murter - Kornati. Drugim rečima, ostao je načelnik.

Autor: Novosti.rs

#BUDŽET

#Hrvatska

#novac

#političar