Ruski borbeni avion srušio je danas dron američkog vazduhoplovstva iznad Crnog mora nakon što je oštetio propeler drona MK-9 Reaper. 🤯

Dron Reaper i dva aviona SU-27 Flanker su radili iznad međunarodnih voda iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih aviona namerno poleteo ispred i bacio gorivo ispred bespilotne letelice, rekao je zvaničnik.

Jedan od mlaznjaka je potom oštetio propeler Reapera, koji je postavljen na zadnjem delu drona, tvrde američki zvaničnici. ☝🏻

Oštećenje propelera primoralo je SAD da obore Reaper u međunarodnim vodama u Crnom moru, prenosi CNN.

Američko vazduhoplovstvo izdalo je saopštenje u kojem optužuje rusku letelicu da se ponaša na „nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način“.

- Otprilike u 7:03 (CET), jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u elisu MK-9, zbog čega su američke snage morale da obore MK-9 u međunarodnim vodama. Nekoliko puta pre sudara, Su-27 su sipali gorivo i leteli ispred MK-9 na bezobziran, ekološki neispravan i neprofesionalan način. Ovaj incident pokazuje nedostatak kompetentnosti pored toga što je nebezbedan i neprofesionalan, rekao je general američkih vazduhoplovnih snaga Džejms B. Heker, komandant Vazduhoplovnih snaga SAD za Evropu i Vazduhoplovnih snaga Afrike, rekao je u saopštenju.

Ruski i američki avioni su tokom rata operisali iznad Crnog mora, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi.

Autor: Kurir/CNN

#AVION

#Amerika

#rusija