Najavljen produžetak sporazuma

Crnomorska inicijativa za bezbedan izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka biće automatski produžena nakon što istekne 18. marta ako ne bude prigovora uključenih strana, prenosi danas Rojters pozivajući se na ruske medije.

Neimenovani izvor, upoznat sa detaljima pregovora oko sporazuma, rekao je ruskoj agenciji TASS da do sada nijedna od uključenih strana nije nagovestila povlačenje.

Rusija je u ponedeljak predložila da se sporazum, kojim se dozvoljava bezbedan izvoz žita iz ukrajinskih crnomorskih luka produži, ali samo na 60 dana od prethodnog obnavljanja, što je polovina od roka predviđenog Crnomorskom inicijativom, dok su Ujedinjene nacije obećale da će učiniti sve što je moguće da obezbede da dogovor ostane neizmenjen.

Izvor za TASS je rekao:

Ako strane ne budu imale primedbi, dogovor će se nastaviti posle 18. marta.

 Izvor je saopštio da vremensko trajanje produženja nije u ovom trenutku bitno.

Dalje se navodi:

Ukoliko se ugovor produži za 60 dana, on će nastaviti da važi nakon 18. marta, a nakon 60 dana jedna od strana može pokrenuti pitanje njegovog raskida.

Crnomorska inicijativa, koju su dogovorile Rusija i Ukrajina uz posredovanje UN i Turske prošlog jula omogućavala je, u uslovima ruskog napada na Ukrajinu, bezbedan izvoz ukrajinskih žitarica iz tri crnomorske luke. Sporazum je produžen za 120 dana u novembru i ističe 18. marta.

Cene kukuruza i pšenice trenutno su pod pritiskom očekivanja da će se ugovor o izvozu ukrajinskih žitarica obnoviti, navodi Rojters.

Autor: tanjug.rs