Predsednik SAD kaže da bankarski sektor neće dodatno koštati poreske obveznike

Američki predsednik Džozef Bajden stao je u odbranu američkog bankarskog sistema nakon istorijskog kolapsa Banke Silicijumske doline.

Predsednik Bajden kaže da bi Amerikanci trebalo da veruju u svoj bankarski sistem nakon odgovora njegove administracije na kolaps Banke Silicijumske doline (SVB) i Signature banke koje se desilo tokom prošle nedelje.

Bajden je naglasio da će savezna vlada garantovati štedišama pristup njihovim sredstvima u bankama. On je, međutim, dodao da se takva zaštita ne odnosi na investitore. Njegova administracija je danas donela i odluku o otpuštanju rukovodstva obe banke.

- Poreski obveznici neće snositi nikakve gubitke. Umesto toga, novac će dolaziti od naknada koje banke uplaćuju u fond za osiguranje depozita. Zbog akcija koje su naši regulatori već preduzeli, svaki Amerikanac treba da bude uveren da će mu njegovi depoziti biti na raspolaganju ako i kada mu zatrebaju - naglasio je Bajden.

Bajden je zatim pozvao Kongres da usvoji zakon kojim bi sepooštrila regulativa o bankama, kako bi se sprečili propusti poput SVB-a i Signature-a.

SVB je bila 16. po veličini banka u SAD pre celog ovog događaja.

Uznemireni deponenti požurili su da povuku svoj novac zbog zabrinutosti za mogućnost banke da im novac isplati, što je izazvalo njen kolaps. Ovo bi moglo poslužiti kao početni događaj koji će izazvati domino-efekat na druge velike američke banke.

Autor: redportal.rs