Otvaranje nove skijaške staze usporila je isporuka delova za novi ski-lift, ali će ove zime biti skijanja!

Na planini Goč, na padinama koje pripadaju području grada Kraljeva, ono što je davno građeno entuzijazmom ljubitelja skijanja, što zbog zuba vremana, što zbog lošeg upravljanja čelnika lokalnog SIU kluba, otišlo je - u propast. Tako već pet godina ovde nema skijanja jer, kako smo i ranije pisali, za naknade na ime zaostalih plata radnicima pomenutog kluba, u staro gvožđe. Prodat je tadašnji ski-lift, žičara, a pojedincima - sanke i tabač za sneg.

Tako je skijalište, na nadmorskoj visini od oko hiljadu metara, nestalo. A bilo je, posebno za skijaše početnike i decu, pogodno i veoma posećeno, pa je kraljevačka strana Goča nazivana i "dečjom planinom".

Na sve ove događaje lokalna vlast je reagovala i javnost umirila obećanjem da će na Goču sagraditi novi skijaški i sportski centar.

I, najpre je, o budžetskom trošku grada od oko 65 miliona dinara sagrađen novi smeštajni objekat od 170 kreveta, pa je sa postojećim gradskim hotelom Dobre vode taj kapacitet na ovoj planini dupliran. Sagrađeno je, istina, i nekoliko sportskih terena, a ove godine kupljen je novi ski-lift, uz koji će postojeću ski-stazu sa 170 produžiti na 371 metar, a imaće  43 vučne naprave u kombinaciji tanjir i sidro. Novi lift koštao je 35 miliona dinara pa je sa 15 miliona dinara pomoglo resorno ministarstvo, a 20 je uloženo iz gradske kase. Trebalo je, iako je i gore sneg ove godine zakasnio, da 9. decembra to malo skijalište bude otvoreno, ali još nije spremno.

Nije kašnjenje do izvođača radova (kraljevačko preduzeća Amiga i beogradske frime Elkoms u ITC prim M.D.) već do otežane dopreme opreme za ski lift kupljen u Italiji, a sve to zbog ove situacije sa epidemijom. No, smatram da ćemo ovih dana razrešiti i taj problem, pa će do kraja godine biti skijanja, naravno ako bude snega. Narednih sezona verujem da ćemo, izgradnjom sistema za vestačko osnežavanje, rešiti i probleme sa nedostatkom snega, a planirana je i nabavka novog tabača za ski-staze – tvrdi Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

To nam potvrđuje i Ivan Milić, direktor dečjeg odmarališta Goč, koji još napominje da je na čekanju, ali ne zadugo i montaža velike žičare na lokaciji gde je nekada bila stara, pa isečena i otpadu prodata, a bila je  dužine 1.150 metara i pokrivala ski-stazu od oko 1.500 metara. Sada nabavljena žičara je dvosedežnica i reč je o poklonu Goču od J.P. Skijališta Srbije koja je bila na kopaničkoj stazi Bela reka.

U planu nam je da tu opremu dogodine rekonstruišemo i izdvojimo novac za montažu, jer pored toga što obnavljamo jednu ozbiljnu skijšku stazu, mi ćemo žičaru koristiti i tokom leta za prevoz turista - ljubitelja planine. Naime, već obnavljamo deo postojećeg puta od Kraljeva ka Goču i za to smo uložili 170 miliona dinara. Ali, do podnožja planine, tačnije do lokacije Sokolja dokle će dosezati poklonjena nam žičara, planiramo da sagradimo put dužine 12 kilometara za koji je potrebno 320 milona dinara. Imamo već neka obećanja da će nam država pomoći, pa bi tako ovu prelepu planinu približili posetiocima, a prostor na njenom vrhu sačuvali od preterane gradnje - objašnjava nam dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Autor: redportal.rs

#2021

#Goč

#Skijalište