Projekcije u DKC pratiće izložba Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji u Muzeju afričke umetnosti

Dokumentarni diptih Non-Aligned & Ciné-guerrillas (Nesvrstani i Filmske gerile), autorke Mile Turajlić biće prikazan od ponedeljka 13. do srede 22. marta u 18 i u 20.30 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda. U prvoj nedelji prikazivanja (od 13. do 17. marta) između projekcija biće održani i razgovori sa autorkom.

Projekcije u DKC pratiće i izložba Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus koja će u subotu 18. marta u 12 časova biti otvorena u Muzeju afričke umetnosti (kustosi izložbe: Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Knežević, Emilia Epštajn). Izložba se zasniva naarhivskom materijalu i usmenim svedočanstvima Jugoslovena koji su počev od 1958. godine aktivno pružali pomoć alžirskom narodu tokom njihove borbe za nezavisnost od francuske kolonijalne vlasti, sve do zvaničnog oslobođenja, 1962. godine. Postavka u MAU se otvara na dan kada je 1962. potpisan istorijski Sporazum u Evijanu kojim je okončan Alžirski rat zanezavisnost (1954–1962) i koji označava kraj francuskog kolonijalizma u ovom delu Afrike.

Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels je dokumentarni diptih koji se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg sveta. Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio predsetnika Tita trideset godina.

Foto: Marina Lučić

Mila Turajlić, autorka dva dokumentarna ostvarenja je povodom dolaska u Beograd i projekcije filmova izjavila:

Raduje me da će publika imati priliku da na redovnom repertoaru bioskopa DKC pogleda oba filma iz diptiha o Stevanu Labudoviću, jer je to način na koji smo zamislili daće filmovi cirkulisati. Rad na filmovima trajao je 7 godina, a u saradnji sa Filmskim novostimapronašli smo i digitalizovali materijale koji do sada nisu korišćeni, a koje je Stevan Labudovićkao jedan od dva snimatelja zaduženih da prate Predsednika Tita na putovanjima mira,snimio u Aziji i Africi.

Autorka je još istakla:

Prvi film u diptihu posvećen je nastanku Pokreta nesvrstanih i Samitom koji je održan u Beogradu 1961. godine, dok je drugi film uzbudljivo putovanje u arhivske materijale koje je Stevan Labudović snimio tokom 3 godina alžirskog rata za nezavisnost. Svaki film stoji za sebe kao iskustvo, ali gledanjem oba dobija se mnogo šira slika značaja filmske slike koja se čuva u Filmskim novostima. Posebno me raduje prilika da se susretnem sa gledaocima, darazmenimo utiske i emocije, tako da će tokom prve nedelje prikazivanja između filmova bitiodržani razgovori sa publikom.

Svetska premijera Non-Aligned održana je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, Ciné-guerrillas je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), dok je srpska premijera diptiha održana na 28. Festivalu autorskog filma.

Mila Turajlić (Beograd, 1979) je rediteljka dokumentarnih filmova. Njen prethodni dokumentarni film Druga strana svega premijerno je prikazan na festivalu u Torontu 2017. godine, a osvojio je 32 nagrade, uključujući prestižnu nagradu IDFA festivala za Najbolji dokumentarni film. Časopis The New Yorker je ovo ostvarenje uvrstio u najbolje u 2018. Njen debitantski dokumentarni film Cinema Komunisto (2010), premijerno je prikazan na festivalima IDFA i Tribeca, a potom osvojio 16 nagrada. Mila Turajlić je 2020. godine pozvana učlanstvo Američke filmske akademije (Oskar).

Autor: redportal.rs