Srbija se pobedom nad Španijom kvalifikovala za Los Anđeles! 💪

Kako prenosi portal Mondo, vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je Španiju, šampiona sveta, 14:13. Tim uspehom naša selekcija plasirala se na Svetski kup u Los Anđelesu. Ekipa Uroša Stevanovića ostvarila je najveći trijumf od kada je pre pet meseci nasledio Dejana Savića i započeo novu eru delfina. Velika pobeda ostvarena je na peterce, nakon što delfini u završnici nisu uspeli da odbrane dva gola prednosti (9:7) na dva minuta do kraja. Ipak, pamtiće se čudesan preokret našeg tima, koji će dati veliku motivaciju za dalje izazove ove generacije.

S obzirom na to da pobeda na peterce donosi dva boda, a poraz jedan, Srbija bi mogla da kaže da je siguran putnik u Los Anđeles, na završnicu Svetskog kupa, jer posle dana odmor igra sa slabijom Gruzijom. 

Možda je još i važnije od pobede to kako je ostvarena, jer je Španija vodila čak 5:0, a onda su Stevanovićevi igrači uspeli da zaborave prvih 12 minuta meča i da odu na poluvreme izjednačeni sa protivnikom, 5:5. Viktor Rašović je u tom periodu prvi pogodio špansku mrežu, pridružili su mu se spretni Đorđe Lazić, dva puta sjajni Dušan Mandić i 12 sekundi pre kraja tog dela igre Marko Radulović.

U drugom delu su golove za Srbiju postizali Strahinja Rašović i Vuk Milojević i tim pogocima su izjednačavali rezultat, a onda je Dušan Mandić svojim zaštitnim znakom, šraubom, iznenadio Loriju za prvo vođstvo srpskog sastava - 8:7. Kada je tri minuta pre kraja Nemanja Ubović zakucao loptu u mrežu posle sjajnog dodavanja Đorđa Vučinića činilo se da je sve gotovo.

Međutim odmah je pogodio Bustos pa potom samo 69 sekundi pre kraja i Sanahuja čime je Španija izjednačila rezultat. Srbija je imala još dva napada dok je Španija imala još samo jedan, oba tima nisu iskoristila šanse te su meč rešavali peterci.

Nakon tri serije rezultat je i dalje bio izjednačen. Tada je srpski selektor izmenio Mitrovića sa Mišovićem koji je uspeo da odbrani udarac Muniza i ostvari prednost koja je ostala do kraja meča. Na kraju Drašović je rutinski završio posao pogodkom i doneo Srbiji trijumf.

Mitrović, koji je ponovo proglašen za najboljeg igrača utakmice, je kratko sumirao meč:

Lepo je pobediti svetskog prvaka, posebno što smo se digli posle još jednog slabijeg početka. Na tome moramo da radimo. Imali smo tri jaka rivala u tri dana. Stiže dan odmora pa da protiv Gruzije završimo na željeni način.

Autor: Mondo.rs