Spomenici "agresorima" će biti uklonjeni pod izgovorom da su "uvredljivi"

Britanski spomenici podignuti u slavu "starijih i belih" muškaraca će biti sklonjeni ili premešteni da se ne bi vređala javnost sudeći prema najnovijem dokumentu iz Velsa. Dokument su preneli britanski mediji i dodali da se njegovo finaliziranje očekuje krajem ovog meseca.

Kako je obrazloženo u dokumentu:

Spomenici mogu biti veoma uvredljivi ljudima danas koji na njuh gledaju u drugačijem svetlu uključujući i to da ih karakterišu kao slavljenje agresora koji su osvajali druge narode i radili na ekspanziji Britanske imperije.

Dokument takođe navodi da ovi spomenici šalju poruku da sve što društvo smatra pozitivnim i dobrim je rezultat rada "moćnih, starijih i sposobnih belih muškaraca".

Prema britanskim medijima statue Artura Vizlija vojvode Velingtona, kao i admirala Horacija Nelsona, poznatih po svojim pobedama protiv Napoleona, bi takođe spadale u ovu grupu. Obojica su u prošlosti bili optuživani za kolonijalizam i robovlasništvo.

Dokument poziva vlasti i javne institucije da preduzmu akciju i da postave "pravi istorijski narativ".

Predložene opcije za spomenike uključuju kako uništenje tako i premeštanje "uvredljivih predmeta". Zvanični takođe predlažu i da se spomenici pokriju kao i da se prekriju novim umetničkim delika. Pored ovoga predlažu i ukljanjanje i promenu imena svih ulica i zdanja koje nose njihova imena.

Više različitih statua je oboreno ili oskrnavljeno u Britaniji od 2020. godine. Pobune su započete nakon ubistva afroamerikanca Džordža Flojda od strane policije u Mineapolisu.

Autor: redportal.rs