Wall Street Journal podneo opsežan izveštaj

Mnogi povezani sa multimilijarderom Ilon Maskom i njegovim kompanijama navode da uveliko kupuje na hiljade hektara zemlje u Teksasu u nadi da će uspeti da započne grad gde će njegovi zaposleni moći da žive i rade.

Više različitih "entiteta" je za miolijardera već kupilo preko 3.500 hektara zemljišta u blizini grada Ostina i već su u poodmaklom procesu stvaranja grada po imenu Snejlbrul (Snailbrook) - što je ime omaž maskoti druge Maskove firme koja se bavi projektovanjem tunela po imenu The Boring Company.

Izveštaj citira različite lokalne dokumente kao i popis i katastar zemljišta, transkripte razgovora, mejlove, unutrašnje komunikacije u kompanijama, komunikacije među zaposlenima, dokumenta (kako federalna tako i lokalna), kao i intervjue koju su lično obavljeni sa mnogim lokalnim zvaničnicima u Teksasu kao i sa nekadašnjim vlasnicima kupljenih zemljišta.

Tokom proteklih nekoliko godina, mnoge tech kompanije su sve više i više širile dijapazon svojih ponuda na kampusima u nadi da će time privući i regrutovati mlade i talentovane radnike, kao i da će one već zaposlene time motivisati da duže i predanije rade. Time što će posedovati svoj grad, Mask bi tu ponudu mogao da potpuno revolucionalizuje.

Prema izveštaju, Mask želi da njegovi zaposleni u Tesli, Boring Co, i u SpaceX (sve kompanije koje imaju velike delove postrojenja u blizini Ostina u Teksasu) svi žive u novim domovima u kojima će plaćati rentu daleko ispod tržišne norme. Kako je navedeno u Snejlbruku se planira izgradnja preko 100 novih domova, kao i veliki broj sportskih centara i bazena.

Time što će podići grad Mask bi mogao da dođe u direktan sukob sa lokalnom i federalnom vlašći koja bi se ticala toga na koji način bi se upravljalo gradom.

Još 2020. godine Mask je najavio da će pomeriti glavni centar kompanije Tesla iz Kalifornije u Teksas, kriveći za taj potez vlasti u Kaliforniji i njihove poteze koje su povlačili tokom jeka pandemije. Prošle godine Tesla je otvorila svoju najnoviju gigafabriku (Gigafactory) u Ostinu u Teksasu. I druge Maskove kompanije poput SpaceX takođe imaju postrojenja u okolini Ostina. Dok je sam Mask naveo da je u razgovoru sa vlasti u Ostinu da se možda pokrene izgradnja tunela čime bi i Maskova Boring kompanija takođe došla u ovaj region Teksasa.

Autor: redportal.rs