Predmet odmah odnesen u Vinču

Osnovni sud u Somboru odredilo je do 30 dana pritvor trojici državljana Hrvatske, koji su uhapšeni pošto su što su carinici na graničnom prelazu Bezdan u gepeku automobila pronašli radioaktivnu glavu gromobrana.

Pritvor im je određen zbog opasnost od bekstva kao i mogućnosti da ometaju postupak uticajem na svedoke, rečeno je za Tanjug u tom sudu. Rešenjem suda pritvor im može trajati najduže do 4. aprila.

Osumnjičenima je na teret stavljeno krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Za navedeno krivično delo iz čl. 266. stav 5. KZ propisana je kazna zatvora od 3 godine do 10 godina i novčana kazna.

Tužilaštvo je juče saopštilo da je odnosu na još jednu osobu, tužilaštvo je naložilo podnošenje krivične prijave za istovrsno krivično delo u redovnom postupku.

Prilikom granične kontrole na prelazu Bezdan na izlazu iz Srbije u Hrvatsku, uređaj za detekciju radijacije očitao je radioaktivnu vrednost, nakon čega su carinici pregledali vozilo nemačkih registarskih oznaka, u kome su se nalazila tri državljanina Hrvatske.

Tom prilikom pronađen je predmet za koji postoji sumnja da je izvor radijacije.

Predmet su obezbedila ovlašćena lica Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, i predat je stručnim licima Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Hrvati