Riši Sunak istakao da ilegalni imigranti neće moći da podnesu zahtev za azil

Britanski premijer Riši Sunak upozorio je ilegalne imigrante koji ulaze u zemlju da će biti deportovani i da neće moći da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sunak je ovo obećanje britanskim građanima dao u nedeljnom intervjuu, u trenutku kada se Velika Britanija suočava sa stalnim prilivom migranata iz Evrope, koji prelaze njene granice.

Očekuje se da će Sunakova vlada izglasati zakone za suzbijanje ilegalne imigracije već tokom ove nedelje, sa posebnim naglaskom na ilegalne imigrante koji stižu čamcima preko Lamanša.

- Nemojte biti u zabludi: Ako dođete ovde ilegalno, nećete moći da ostanete - rekao je Sunak britanskim medijima.

Slično kao i SAD, Britanija trenutno ima zakone koji dozvoljavaju ilegalnim imigrantima da zatraže azil nakon prelaska granice. Migrantima je obično dozvoljeno da ostanu dok se njihov slučaj vodi, ali bi novo zakonodavstvo sprečilo takve migrante da zatraže azil, preneo je Bi-Bi-Si.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da će svi ilegalni imigranti koji stignu u Veliku Britaniju biti deportovani.

Velika Britanija je prošle godine primila desetine hiljada migranata koji su prešli njene granice preko Lamanša.

- Ilegalna migracija nije fer prema britanskim poreskim obveznicima, nije fer prema onima koji ovde dolaze legalno i nije u redu da se kriminalnim grupama dozvoli da nastave svoju nemoralnu trgovinu. Odlučan sam da ispunim obećanje da ću zaustaviti brodove - istakao je Sunak

Suzbijanje ilegalne imigracije od strane najbližeg američkog saveznika dolazi u trenutku kada se i same SAD suočavaju sa krizom bez presedana na američko-meksičkoj granici. Broj migranata koji prelaze granicu od oktobra je porastao na 230.000 mesečno, u odnosu na 100.000 mesečno kada je predsednik Džozef Bajden preuzeo dužnost.

Poređenja radi, Velika Britanija je primila samo 45.000 migranata koji su prešli Lamanš 2022. godine, navodi Rojters.

Kao i Sunak, Bajden se suočava sa sve većim pritiscima javnosti da se pozabavi krizom na granici.

Autor: Tanjug / redportal.rs