U petak nemački kancelar posetio Bajdena u Beloj kući

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da pregovori o završetku rata u Ukrajini mogu da počnu samo kada ruski predsednik Vladimir Putin shvati da neće pobediti.

"Prema mom mišljenju, neophodno je da Putin shvati da neće uspeti u svojoj invaziji i njegovoj imperijalističkoj agresiji, odnosno, da treba da povuče vojsku. To je osnova za razgovore", rekao je Šolc za Si-En-En.

On je rekao da veruje da je Ukrajina "spremna za mir".

"Ako pogledate predlog Ukrajinaca, lako možete da vidite da su spremni za mir. Nešto mora da se uradi, a to nešto je na Putinu", dodao je Šolc.

Upitan da li postoji sporazum o okončanju rata prema kojem bi se Ukrajina složila da odustane od povratka kontrole nad Krimom i delom istočnog regiona Donbas, Šolc je poručio da takva odluka ne može da se donese bez ukrajinske strane.

"Nećemo donositi odluke umesto njih, već ćemo ih podržati", poručio je on.

Si-En-En je upitao Šolca da li bi ohrabrio Kijev da pristane na takav sporazum, ali nemački kancelar nije dao direktan odgovor.

"Rekli smo Ukrajini da mogu da idu na članstvo u EU. Oni rade da naprave korak po tom pitanju, i smatram da znaju da smo spremni da im damo bezbednosne garancije u uslovima mira, ali još nismo stigli dotle", rekao je Šolc, koji je u petak razgovarao u Beloj kući sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#šolc