Ukrajinska vojska razmatra povlačenje iz Bahmuta

Četrdeset odsto Bahmuta već je pod kontrolom ruske pešadije. Pripadnici grupe Vagner potisnuli su ukrajinske snage u centar grada, a ruske snage kontrolišu istočni, severni i južni deo Bahmuta, prenosi portal Sputnjik.

Ukrajinske snage se nalaze u aktivnom operativnom okruženju, a gotovo sve linije snabdevanja su pod vatrom ruske artilerije.

U gradu se nalazi 10. 000 do 12.000 ukrajinskih vojnika, međutim zvanični Kijev naredio je povlačenje snage na pozicije u Časnom Jaru i u pravcu Slavjanska, preneli su ruski mediji.

Raščišćavanje železničke Stanice Stupki na severu Bahmuta je u potpunosti završeno, saopštila je Narodna milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Ovo područje grada je sada u potpunosti pod kontrolom boraca ruske privatne paravojne organizacije Vagner, prenosi TASS.

Ruske snage ostvarile su pozicionu prednost u Bahmuti i ojačale svoje pozicije kako bi okružile određene delove grada, navodi se u izveštaju američkog Instituta za proučavanje rata (ISV).

Istovremeno, ukrajinska komanda razmatra mogućnost povlačenja iz Bahmuta kako bi izbegla potpuno opkolavanje svojih jedinica, ali još nije doneta konačna orluka, potvrđeno je i dokumentu američkog Instituta za proučavanje rata.

Sukob u Ukrajini produbio je neslaganja između Polske i Nemačke, posebno po pitanju isporuka oružja Kijevu.
U izveštaju Blumberga se navodi da je sve veći raskol između Varšave i Berlina zbog isporuka raketa, tenkova i rezervnih delova za vojnu opremu u Ukrajinu.

Devetnaestog januara, šest dana pre nego što je Nemačka dala dozvolu, polski premijer Mateuš Moravjecki je najavio da Varšava neće čekati saglasnost Berlina kako bi isporučila tenkove.

On je tada rekao "ili ćemo brzo dobiti ovu dozvolu, ili ćemo uraditi po svome", dodajući da 14 tenkova koje je obećala Polska verovatno neće promeniti situaciju u Ukrajini.

Dva ukrajinska pilota su u Arizoni da bi se obučavali da lete na vojnim simulatorima, uz pomoć američkih instruktora, potvrdila su dva američka zvaničnika.

Prema njihovim rečima, Vašington ostaje nem na apele da se Ukrajini pošalju borbeni avioni i sofisticirani daljinski upravljani dronovi, prenosi TASS.

SAD i saveznici su preplavili Ukrajinu oružjem od projektila Dževlin do raketnih bacača HIMARS, ali sofisticirani mlaznjaci i najveci naoružani dronovi nisu na listi američkog oružja namenjenog Ukrajini.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu boravio je u retkoj poseti ruskim snagama raspoređenim u Ukrajini. Šojgu je dodelio ordenje vojnim licima i sastao se sa višim komandantima, saopštilo je rusko ministarstvo.

Ministar odbrane Rusije je posebnu pažnju posvetio obezbeđivanju svih neophodnih uslova za bezbedno raspoređivanje vojnih kadrova na terenu, organizaciji sveobuhvatne podrške trupama, a posebno radu sanitetskih i pozadinskih jedinica, preneo je Rojters.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da će ukrajinska vlada iskoristiti sredstva zaplenjena iz dve ruske banke, MR banke i Promnivestbanke, kako bi obnovila zemlju, a u pitanu je oko 460 miliona dolara.

Sredstva će biti dodata u državni budžet, a nakon likvidacije banka 25. februara prošle godine, dan nakon ruskog napada na Ukrajinu, preneo je Kijev independent. Početkom decembra, Svetska banka je procenila da će rekonstrukcija Ukrajine koštati oko 600 milijardi evra.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Bahmut