Bisljimi zlonamerno interpretira stav Beograda, smatra direktor Kancelarije za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da predstavnik privremenih institucija samouprave u Prištini Besnik Bisljimi potpuno pogrešno i zlonamerno interpretira spremnost Beograda na dijalog sa Prištinom kao nekakvu spremnost Srbije da prizna takozvano "Kosovo".

"Beograd jeste opredeljen za normalizaciju odnosa sa Prištinom i stvaranje stabilnog okruženja za ekonomski razvoj čitavog regiona, međutim Beograd nikada neće priznati tzv. "Kosovo" i njegov jednostrani i protivpravni akt otcepljenja i nikada se neće saglasiti sa članstvom tzv. "Kosova" u UN", istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, Bisljimi, inače nadaleko poznat po sklonosti da ne govori istinu, nastoji da lažima izmami promenu stava država koje ne priznaju tzv. "Kosovo", pokušavajući da im proda rog za sveću i zaboravljajući da se te države, pre svega, rukovode sopstvenim interesima, a ne interesima i snovima Prištine.

"Umesto što u inostranstvu traži podršku za seperatističke ambicije Prištine, Bisljimi bi trebalo da se, zajedno sa svojim šefom Kurtijem, posveti redefinisanju svoje šovinističke politike i okrene formiranju Zajednice srpskih opština, i to bi, da su im namere imalo dobre, trenutno trebalo da im bude jedina preokupacija", naglasio je Petković.

Ukazao je da je došlo vreme kada politički lideri u Prištini nemaju više prostora za prazne tirade o demokratiji i nezavisnosti, jer čak i njihovi najveći zapadni sponzori shvataju da je reč o nekredibilnim i neodgovornim ljudima.

Petković je naveo da Kurti i Bisljimi, moljakajući za promenu stava pojedinih država nepriznavača, zloupotrebljavaju dijalog o normalizaciji odnosa da bi suštinski dodatno destabilizovali region, ali i da bi pokazali koliko su im namere maligne i neiskrene.

Bisljimi je prethodno u intervjuu za grčki Katimerini ocenio da Grčka treba da krene u odlučujući korak priznavanja tzv. Kosova tako što će iskoristiti zamah koji je stvoren posle poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine održane prošlog ponedeljka u Briselu.

"Sada kada se Srbija praktično obavezala da prizna Kosovo i polako shvata da je to najbolje i za nju, Atina treba da iskoristi ovaj zamah da preduzme odlučujući korak i pojača naše zajedničke napore za stabilizaciju Zapadnog Balkana, rekao je Bisljimi.

On smatra da slučaj tzv. Kosova nema apsolutno nikakve veze sa Kiprom. Govoreći o evropskom puta tzv. Kosova, Bisljimi je rekao da očekuje da nijedna zemlja neće blokirati pristupanje Prištine međunarodnim organizacijama i izneo tvrdnju da je i Srbija na to pristala.

Osvrćući se na to što pet članica EU ne priznaju tzv. Kosovo, Bisljimi je ocenio da te zemlje sada mogu da revidiraju svoj stav, pošto, kako on tvrdi, postoji snažna posvećenost Prištine da se konstruktivno angažuje u procesu dijaloga sa Beogradom.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Petar Petković