Kurti kaže da ZSO nije prihvatio sud i narod Kosova

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavo je, pred poslanicima u skupštini, da Beograd ne odustaje od formiranja Zajednice srpskih opština.

Kada se sastanem sa predsednikom Srbije u Briselu, on kaže samo Zajednica i ništa više, naveo je Kurti.

Rasprava u prištinskom parlamentu o evropskom predlogu, koja je prekinuta tokom jučerašnjeg dana, nastavljena je u kasnim večernjim satima.

Opozicija je i dalje upućivala kritike prištinskom premijeru Aljbinu Kurtiju na račun prihvatanja evropskog predloga, posebno pominjući tačku 7 koja govori o srpskoj zajednici i statusu SPC.

Optužili su ga da je prihvatio formiranje Zajednice srpskih opština, na šta je Kurti ponovio da Zajednica ne prolazi.

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK) Hisen Beriša optužio je prištinskog premijera Aljbina Kurtija da je vratio Srbiju na Kosovo, dok je njegov partijski kolega Enver Hodžaj upitao Kurtija da li i dalje namerava da tuži Srbiju za genocid, obzirom da se prihvatanjem evropskog predloga poziva na prevazilaženje prošlosti.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj želeo je konkretan odgovor od prištinskog premijera da li će formirati Zajednicu srpskih opština, na šta je Kurti podsetio da se u istoj Skupštini 2013. glasalo o njoj i da je tada usvojena.

"Da zaključim Zajednica je prošla ovde u Skupštini. Zajednica ne prolazi. Nije prošla sud, nije prošla narod. Zajednica ne prolazi ni kod premijera, ni Vlade, ali je prošla kod vas", poručio je Kurti.

To što je predlog prihvaćen, a Zajednica srpskih opština nije formirana, Kurti je nazvao pobedom.

"Zvanični Beograd je tokom ovih razgovora koje smo vodili želeo kao preduslov implementaciju ZSO. Možete li da verujete da je cele prošle jeseni i ove zime Beograd insistirao da se, nakon sprovođenja ZSO, napravi dogovor. Ovo nije urađeno, ovo je naša pobeda. Ta pobeda pripada institucijama, narodu Kosova, održivosti ove države i tako dalje", rekao je on.

Poslanik Demokratske stranke Kosova nazvao je Kurtijev govor u skupštini bajkom, a zamenica Demokratske partije Kosova Ganimete Musljiu zaključila da je prištinski premijer kukavica.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kurti