Južni vetar je prvi nagradjeni projekat čiji su glavni producenti iz Srbije, a manjinski producenti iz EU

Na poslednjem konkursu TV i onlajn sadržaj MEDIA potprograma Kreativna Evropa, srpska produkcija Archangel Digital Studios (ADS) prevazišla je sva očekivanja i za drugu sezonu serije Južni vetar – na granici osvojila grant od pola miliona evra kao podršku produkciji serije, prenosi sajt EU u Srbiji.

Ovo je ogroman uspeh, jer je konkurs za produkciju tv i onlajn sadržaj jedan od najprestižnijih i najkompetitivnijih, a u okviru samog konkursa, igrane dramske serije spadaju u najteži format i podršku su osvajale samo koprodukcije zemalja zapadne Evrope sa visokim produkcijskim kapacitetima.

IZVOR: YT / Južni vetar

Na konkurs je u aprilskom roku podneto 65 predloga projekata, ali samo 45 je usvojeno, zbog izuzetno zahtevnih kriterijuma kvalifikacije, finansijske i produkcione konstrukcje, umetničkog standarda i internacionalnog potencijala, kao i doprinosa razvoju audiovizuelne industrije na evropskom nivou kroz postizanje vrhunskih rezultata i doprinosa evropskim ciljevima.

Produkcija ADS je zajedno sa produkcijom REŽIM postavila rekord, jer je Južni vetar serija prvi nagradjeni projekat čiji su glavni producenti iz Srbije, a manjinski producenti iz EU.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Na prethodnom pozivu u ovoj programskoj dekadi (2021-2027) podržan je 31 projekat ukupno, ni jedan iz ovog regiona Evrope. Zato je ovaj rezultat toliko važan i apsolutno menja evropsku medijsku scenu i usmerava pažnju na potencijal Srbije za internacionalne projekte – TV serije.

U novoj sezoni se pored Miloša Bikovića, Miodraga Ranđelovića, Jovane Stojiljković, Aleksandra Berčeka, Mikija Manojlovića u glavnim ulogama pojavljuju i dve zvezde američkog kontinenta – Vilijam Boldvin i Erik Roberts.

Autor serije je Miloš Avramović, scenarista Petar Mihajlović.

Serija je snimana više od 100 dana na lokacijama u Srbiji, Italiji, Hrvatskoj, i granici Finske i Rusije.

Autor: Tanjug