Ističemo da bi trebalo pre nego što probate bilo koji od saveta stručnjaka da konsultujete svog lekara

Hipertenzija, odnosno visok krvni pritisak je stanje u kom je krvni pritisak u arterijama visok i konstantno povišen, a ovo stanje može dovesti do oštećenja organa kao što su srce, mozak, bubrezi i oči.

Ovo stanje se može regulisati uz promenu stila života, ali i uz pomoć primene određenih trenutnih aktivnosti koje garantuju brzo snižavanje visokog krvnog pritiska, tvrde stručnjaci.

Ističemo da bi trebalo pre nego što probate bilo koji od saveta stručnjaka da konsultujete svog lekara.

Kako to da učinimo?

Postoje aktivnosti i tehnike koje vam mogu pomoći da smanjite visok krvni pritisak za veoma kratko vreme. Među najdelotvornijim aktivnostima ističu se promena položaja tela kao i primena tehnika relaksacije kao što su meditacija, joga i pravilna smena udaha i izdaha.

Lekovi za brzo snižavanje krvnog pritiska

Rizik od nastanka srčanog ili moždanog udara je u direktnoj vezi sa povišenim krvnim pritiskom, te je snižavanje visokog krvnog pritiska prioritet za vođenje zdravog života. Za regulisanje ovog stanja koriste se lekovi, a u nastavku teksta otkrijete o kojim preparatima je reč.

Lek za pritisak 3 u 1

Tri u jedan lek podrazumeva kombinaciju tri različita leka koja se koriste za snižavanje krvnog pritiska. Ovi lekovi se sastoje od diuretika, ACE inhibitora odnosno ARB-a i kalcijumskih kanal blokera. Svaki od navedenih sastojaka ima tačno određenu funkciju koju vrši, diuretik smanjuje količinu tečnosti u ogranizmu, ACE inhibitor smanjuje otpor u krvnim sudovima, dok kalcijumski kanal blokeri opuštaju krvne sudove i na ovaj način smanjuju pritisak u njima.

Lekovi za snižavanje pritiska poznati još i pod nazivom četiri u jedan imaju četiri supstance koje utuču na kontrolu ovog stanja. Tri supstance koje čine ovaj lek su identične kao i kod lekova tri u jedan, dok je četvrti gradivni element ovih lekova zapravo beta-bloker koji je fokusiran na smanjenje intenzivnog rada srca, te na ovaj način smanjuje krvni pritisak.

Foto: Shutterstock

Tableta pod jezik za efektno skidanje krvnog pritiska

Među lekovima za brzo i efektno snižavanje krvnog pritska izdvajaju se tablete koje se konzumiraju tako što se stavljaju pod jezik i zatim otope u usnoj duplji. Na ovaj način lekovima je omogućeno da iz usne duplje stignu brže do ograna za varanje i zatim počnu da deluju. Među lekovima za snižavanje krvnog pritiska koji se upotrebljavaju na ovaj način ističu se medikamenti poput zorkaptila od 25 mg ili nifelata od 10 mg odnosno 20 mg.

Kako sniziti kvrni pritisak bez lekova?

Povišeni krvni pritisak je zdravstveno stanje koje se može držati pod kontrolom upotrebom prepisane terapije koja podrazumeva konzumiranje lekova, ali ovo stanje se može poboljšati i držati pod kontrolom i primenom određenih promena životnih navika.

Saveti stručnjaka kod snižavanja krvnog pritiska bez upotrebe lekova podrazumevaju povećanje fizičke aktivnosti i redovno vežbanje, redukovanje telesne težine, smanjenje unosa kofeina, nikotina i alkohola, smanjenje stresa, kvalitetan san u trajanju od osam sati svake noći, kao i obogaćivanje ishrane namirnicama koje sadrže kalijum.

Limun za pritisak

Limun je namirnica bogata vitaminom C, te njegova upotreba sa sobom nosi brojne zdravstvene koristi, između ostalog i snižavanje krvnog pritiska. Ne postoji veliki broj istraživanja na ovu temu, ali na osnovu podataka izvodi se zaključak da je ovo citrusno voće bogato kalijumom, koji direktno utiče na regulisanje nivoa tečnosti u organizmu, ali i magnezijumom a poznato je da ovaj hemijski element pozitivno utiče na opuštanje arterija i jačanje krvnih sudova.

Najbolji način za upotrebu limuna prilikom snižavanja krvnog pritiska je konzumacija limunovog soka pomešanog sa mlakom vodom. Savetuje se da se ovaj lekoviti napitak pije jednom dnevno, trideset minuta nakon buđenja, na prazan stomak. Limunov sok se takođe može dodavati i u čaj, a preporučuje se i njegova konzumacija sa medom, koji takođe ima pozitivno dejstvo kod mnogih oboljenja.

Pored upotrebe limuna u svojstvu napitka, rasprostranjena je i njegova upotreba u kombinaciji sa medom i belim lukom. Za pravljenje ove namirnice potrebna su četiri limuna srednje veličine, 300 g meda i 400 g belog luka.

Foto: Pixabay.com

U posudu srednje dubine ispasirajte limun a zatim dodajte med i beli luk, zatvorite posudu i nakon 25 dana jednu supenu kašiku smese pomešajte sa kiselim mlekom i cimetom i konzumirajte tokom dve nedelje. Ova lekovita smesa se može konzumirati i razmućena u jogurtu.

Duboko disanje kao efektan način za snižavanje visokog krvnog pritiskaRelaksacija mišića i povećanja dotoka kiseonika u telu su faktori od presudne važnosti za snižavanje visokog krvnog pritiska te je upravo zbog toga veoma važno primena pravilnog disanja u slučaju nastanka ovog stanja. Preporuka stručnjaka je da se duboko disanje odvija preko nosa uz konstantnu smenu udaha i izdaha kroz usta. Postoji nekoliko značajnih tehnika dubokog disanja a među najdelotvornijima ističe se tehnika pod nazivom "4-7-8".

Ova tehnika podrazumeva da se proces udisanja vazduha odvija tokom vremenskog perioda od četiri sekunde, zatim se dah zadržava u plućima sedam sekundi dok se u periodu od osam sekundi vazduh izbacuje iz tela. Ovu tehniku je potrebno ponavljati nekoliko puta uzastopno dok ne dođe do uspostavljanja pravilnog disanja. Pravilno duboko disanje je metod koji je idealno kombinovati sa lekovima koji imaju funkciju da snize visok krvni pritisak, kao i sa pravilnom ishranom i povećanom fizičkom aktivnošću.

Ruski lek za snižavanje visokog krvnog pritiska

Ruska medicina ima dugu tradiciju i u njoj se mogu naći recepti za izradu narodnih lekova koji efektno utiču na suzbijanje i regulisanje mnogih oboljenja. Ruski lek za snižavanje visokog krvnog pritiska i poboljšanje zdravlja srca i krvnih sudova podrazumeva upotrebu i kombinaciju limunovog soka, bibera, đumbira, celera i soka od paradajza. Kombinacijom svih navedenih sastojaka dobija se lekoviti napitak koji je potrebno konzumirati jednom dnevno. Koristi od ovog napitka ogledaju se u poboljšanoj hidrataciji organizma koja vodi ka snižavanju i regulisanju krvnog pritiska tokom i nakon redovne upotrebe napitika.

Kada je vreme obratiti se lekaru?

Utvrđivanje uzroka i propisivanje adekvatne terapije kod povišenog krvnog pritiska je prvi korak u lečenju ovog rasprostranjeog oboljenja. Obraćanje lekaru je prioritet i nužnost, a hitna potraga za mišljenjem medicinskih stručnjaka neophodna je u slučaju kada pacijent oseti intenzivnu glavobolju ili vrtoglavicu, praćenu bolom u grudima.

Stanja poput ubrzanog rada srca i kratak dah su takođe signali koji upućuju pacijenta da se obrati lekaru. Još jedan od simptoma koji može biti alarm je i osećaj slabosti u mišićima kao i gubitak govora.

Autor: b92.net

#krvni pritisak

#pritisak

#zdravlje