Japan je jedina članica G-7 koja nije priznala istopolne brakove niti je donela zakon protiv diskriminacije LGBTQ osoba. 😌

Japanski premijer Fumio Kišida smatra da zabrana istopolnih brakova u toj zemlji nije diskriminacija, insistirajući da je ustavom predviđeno da je brak heteroseksualna zajednica, prenosi Dan.

Kišidina vladajuća Liberalno demokratska partija, poznata po zastupanju konzervativnih porodičnih vrednosti i nevoljnosti da promoviše rodnu ravnopravnost i seksualnu raznolikost, glavni je protivnik legalizacije istopolnih brakova i drugih mera jednakosti za LGBTQ osobe.

Na pitanje u parlamentarnom odboru za budžet da li misli da zabrana istopolnih brakova predstavlja diskriminaciju, Kišida je rekao da ne misli da je zabrana braka istopolnim parovima nepravedna diskriminacija od strane države.

Njegov komentar izazvao je kritike opozicionih poslanika i LGBTQ aktivista, koji su upitali da li Kišida čini ustupak ultrakonzervativcima u svojoj stranci koji se protive seksualnoj raznolikosti.

Kišida je danas ponovio svoj stav da zabrana istopolnih brakova "nije protivustavna" i negirao da ima predrasude.

- Verujem da nemam osjećaj diskriminacije po tom pitanju. I nikada nisam rekao da sam protiv toga - rekao je on.

Prošlomesečne diskriminatorske primedbe bivšeg pomoćnika Kišide Masajošija Araija o LGBTQ osobama izazvale su gnev širom zemlje i obnovile pritisak na vladu da donese zakon protiv diskriminacije čak i nakon što je zvaničnik smenjen.

Arai je početkom februara rekao novinarima da ne bi želeo da živi pored LGBTQ osoba i da bi građani bježali iz Japana ako bi bili dozvoljeni istopolni brakovi.

Aktivisti sada pozivaju vladu da donese zakone protiv diskriminacije pre nego što Japan bude domaćin samita Grupe sedam industrijalizovanih zemalja (G-7) u maju u Hirošimi.

Japan je jedina članica G-7 koja nije priznala istopolne brakove niti je donela zakon protiv diskriminacije LGBTQ osoba.

Autor: Dan

#Fumio Kišida

#Liberalno demokratska partija

#lgbtq