Dobar deo stranica ove dve knjige i nekih drugih su nastale ovde u Boki, tačnije u Dobroti 😊

Jedan od najčitanijih savremenih srpskih pisaca tokom zadnje dvije decenije Goran Petrović napisaće roman o Crnoj Gori sa radnim naslovom Četiri žene na moru, otkrio je za Dan.

On je gostujući u Kotoru, gde je promovisao Papir sa vodenim znakom i Ikonostas sveg poznatog sveta, koji su objavljeni prošle godine u izdanju Lagune govorio o "delta romanu" kome će pripadati i knjiga o Crnoj Gori. 📕

- Taj roman sa temom o Crnoj Gori će doći bitno kasnije, ali mislim da će se zvati Četiri žene na moru i zahvataće jedan period XX veka. Dobar deo stranica ove dve knjige i nekih drugih su nastale ovde u Boki, tačnije u Dobroti, gde sam dolazio često, posmatrajući sve ono što je važno za zaliv - i kopno i more. Za mene su ovo uzbudljiva mjesta zato što se ljudi susreću, luke su, objašnjava Petrović i potvrđuje mudrost izreke: "Stavi prst u more i budi povezan sa celim svetom". 😊

- Dugo radim na tome, nemam baš sve koncipirano u glavi, ali morao sam da počnem da objavljujem, da ne bih bio kao čajnik koji se pregrejao, pa počinje da zviždi - kaže autor.

Ciklus romana zahvata veliki vremenski period od 500 godina, od početka XV veka do naših dana, oni obuhvataju veliku geografsku širinu. Najveći deo njih se zbiva u Srbiji, ali ima i onih koji se tematski dešavaju i u Crnoj Gori, kao što je Papir u Italiji, Ikonostas u Grčkoj i u Srbiji.

Autor: Dan