Rusija na manje od 1 kilometra da potpuno okruži grad

Kako je preneo savetnik predsednika Zelenskog Aleksandar Rodnijanski, ukrajinske snage koje su u borbi u gradu Bahmut odlučuju o mogućem povlačenju.

On je preneo da Ruska Federacija pokušava da okruži Bahmut koristeći najbolje jedinice iz plaćeničke formacije Vagner. Dodao je takođe da će se Kijev povući iz grada ukoliko zaključi da držanje grada nema više nikakvu stratešku vrednost. Na kraju sumirajući samo opaskom da Ukrajina analizira sve opcije.

Za sada, drže grad, ali ako se okolnosti promene starteški ćemo se povući jer nećemo da žrtvujemo naš narod nizašta.

Rodnijanski je objasnio da je ceo region zapadno od Bahmuta utvrđen i da ruske snage neće moći lako da napreduju dalje u slučaju da dođe do povlačenja.

Nemojte imati sumnje, naša kontraofanziva samo što nije otpočela.

Bahmut je deo 70 kilometara dugačke odbrambene linije ukrajinske vojske koja je stvorena još 2014. godine.

Tokom nekoliko meseci jedinice Vagner grupe su sitematski zauzimale naselja oko grada - sa severa juga i sa istoka.

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Ana Maljar izjavila je u utorak da je još pojačanja poslato u grad. Ovo je potvrdio u sredu vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin koji je izjavio da je Kijev poslao na desetine hiljada svojih najboljih trupa u Bahmut:

Žestoko se brane (Ukrajinci). Bitke su sve krvavije sa svakim danom koji prođe.

Sa druge strane Zapad vrši pritisak na Kijev da se povuče i pomiri sa gubitkom. Ukrajinski predsednik prethodno je jasno stavio do znanja da niko neće predati Bahmut, ali je ubrzo nakon te izjave promenio stav govoreći da će se grad držati dokle god je to razumno.

Autor: redportal.rs