Iza zatvorenih vrata, Kijevu saopšteno da ne može da očekuje večno ovakav nivo podrške...

Kako je izneo tokom saslušanja na Kapitolu podsekretar odbrane Kolin Kal iz Pentagona, rat u Ukrajini može potrajati još tri pune godine - mada je predvideti trajanje sukoba teško:

Mi ne znamo kurs i trajektoriju ovog sukoba. Konflikte se može završiti za 6 mesecci, za dve godine ili za tri.

Saslušanje je održano da bi se analizirala vojna pomoć Ukrajini. koje je američka administracija najavila da će trajati koliko god da je potrebno da Ukrajina pobedi. Mnogi ljudi u administraciji kritikuju takav stav smatrajući ga blanko čekom koji je dat Kijevu, kao i brigu kako će tolika potrošnja novca da utziče na korupciju i na američke poreske obveznike.

Demokratski predstavnik Ro Khana iz Kalifornije, postavio je pitanje Kalu koliko puta će američki predsednik tražiti još od Kongresa da "odreši kesu" i kako on zamišlja kraj ovog konflikta. Podeskretar je odgovorio samo da je na Kijevu da odluči čta je za njega mir i koji dogovor je prihvatljiv.

Naša pozicija je da u svakom trenu kada se odluče na pregovore, to čine sa snažne pozicije. Ukrajina nastavlja da zavisi od američke pomoći i to se neće promeniti još.

Dodao je takođe da će Pentagon pružati pomoć Ukrajini nevezano od toga kako se situacija na terenu bude razvijala.

Čak iako konflikt u Ukrajini upadnje u stasis, i njegov intenzitet drastično opadne, Ukrajini će biti potrebna vojska koja može da brani njenu teritoriju i da joj omogući da preotme nazad svoje teritorije od Rusije.

Ukrajinska vlada je objavila da je jedini ishod rata koji je prihvatljiv, potpuno oslobađanje teritorije za koju smatra da nad njima poseduje suverenitet. Pored navedenog, smatra da Ruska Federacija treba da plati ratne reparacije i da se njenom vođstvu sudi pred Međunarodnim sudom.

Kako prenose američki mediji, administracija predsednika Bajdena je iza zatvorenih vrata prenela Kijevu da ne može da očekuje ovakav nivo pomoći zauvek. Vađington je pritisnuo Ukrajinu da počne pripreme za kontraofanzivu na proleće i leto pre no što spusti intenzitet sukoba.

Kremlj sa druge strane smatra da Kijev mora da prizna rezultate referenduma u novim teritorijama koje su postale punopravni članovi Ruske Federacije.

Autor: redportal.rs

#2 godine

#Kijev

#Moskva

#Pentagon

#Pomoć

#SAD

#Ukrajina

#bajden

#kremlj

#letnja ofanziva

#naoružanje

#pripreme

#prolećna ofanziva

#rat

#rusija

#tri godine