Izgovor ili? 🧐

Verovali ili ne, varanje se može povezati sa vašim genima. Uprkos tvrdnjama da svi muškarci varaju, u stvari velika većina muškaraca to čini. Ono što možda niste znali je da je to ne značajniji iznos od žena. Studija koja je sprovedena na ovu temu, a koju možete pročitati ovde, kaže:

- Odavno znamo da muškarci imaju genetski, evolutivni impuls da varaju, jer to povećava šanse da imaju više potomstva na svetu. Ali sada postoje intrigantna nova istraživanja koja pokazuju da su i neke žene biološki sklone lutanju, mada ne zbog jasnih evolutivnih koristi. Žene koje nose određene varijante gena za receptore vazopresina imaju mnogo veću verovatnoću da se uključe u "vezu dodatnog para", naučni eufemizam za seksualno neverstvo.

- Korelacija nije isto što i uzročnost: nesumnjivo je mnogo neizmerenih faktora koji doprinose neverstvu. I retko koja jednostavna genetska varijanta određuje ponašanje. Ipak, postoji dobar razlog da se ovi nalazi shvate ozbiljno: podaci na životinjama potvrđuju da su ova dva hormona značajni igrači kada je u pitanju seksualno ponašanje.

Stopa neverstva bila je konstantna i iznosila oko 21% za oženjene muškarce i između 10 i 15% za udate žene, prema socijalnom istraživanju koje je sprovela na Univerzitetu u Čikagu. organizacija NORC. Dakle, prema ovom istraživanju muškarci varaju, ali ni žene ne zaostaju puno u tim brojkama.

Oni koji imaju predispoziciju za varanje mogu iskusiti više iskušenja od nas ostalih:

- Pa da li ćemo dobiti moralnu propusnicu ako slučajno nosimo jedan od ovih gena "neverstva"? Teško. Ne biramo svoje gene i ne možemo da ih kontrolišemo (još uvek), ali obično možemo odlučiti šta ćemo raditi sa emocijama i impulsima koje oni pomažu u stvaranju. Ali važno je priznati da živimo svoj život na vrlo neravnomernom genetskom terenu... Za neke je malo urođenih iskušenja da varaju; za druge je seksualna monogamija teška bitka protiv sopstvene biologije - ističe se na kraju studije.

Autor: redportal.rs

#genetika

#izgovor

#prevara

#varanje