Rjabkov istakao da su Amerikanci već kontaktirali rusko ministarstvo odbrane

Rusija neće preispitati suspenziju Novog START ugovora o nuklearnom naoružanju sa Sjedinjenim Državama sve dok Vašington ne promene politiku prema Ukrajini, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je rekao da je Rusija 28. februara predala američkoj ambasadi u Moskvi zvaničnu belešku o suspenziji ruskog učešća u Novom START ugovoru prenosi TASS.

''Amerikance su zanimali pojedini detalji naše odluke. Posebno su pitali kada će uslediti zvanično obaveštenje, jer je to neophodno u ovom slučaju. Odgovorili smo da čim predsednik Rusije Vladimir Putin potpiše odgovarajući zakon, što je učinjeno juče, odmah bi usledilo zvanično obaveštenje", rekao je on i dodao da je nota uručena preko ambasade SAD.

''Sve dok Sjedinjene Države ne promene svoje ponašanje, dok ne vidimo znake zdravog razuma u onome što rade u vezi sa Ukrajinom, ne vidimo nikakve šanse da se odluka o suspendovanju Novog START-a preispita'', rekao je.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedelje saopštio da Moskva suspenduje svoje učešće u sporazumu, uz obrazloženje da Sjedinjene Države pokušavaju da nanesu ''strateški poraz'' Rusiji u Ukrajini.

Sporazum su 2010. potpisali tadašnji predsednici Rusije i SAD Dmitrij Medvedev i Barak Obama, kako bi se ograničio broj strateških nuklearnih bojevih glava koje svaka strana može da rasporedi, a u okviru kojeg su obe strane mogle da izvrše određen broj inspekcija.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#START

#Ukrajina

#rusija