Film prati priču četvorice Jelića, tačnije tri brata i sina jednog od njih, koji se u jednom trenutku pridružio stričevima i time dao dodatnu snagu legendarnoj grupi

Povodom svetske premijere dokumentarnog filma Yu grupa - Trenutak sna, koja će biti održana 2. marta, danas je u MTS dvorani održana novinarska projekcija i konferencija za štampu, u kojoj su autori, reditelj Darko Lungalov i direktor fotografije Đorđe Arambašić, kao i protagonisti filma Žika i Dragi Jelić, bubnjar Saša Žule Radojević i Petar Jelić (zadnji preko video-linka) govorili kako je proteklo snimanje i koji delovi priče o bendu su našli mesto u ostvarenju.

Autor filma Darko Lungalov je podsetio da je za snimanje filma praktično trajalo preko sedam godina, ali da je posebno bilo izazovno pronaći snimke nastupa legendarnog sastava koji je prošle godine proslavio 50 godina postojanja.

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

- Zapravo, snimaka nastupa Ju grupe nema mnogo, tako da je mnogo teži posao bio pregled arhiva RTS-a i ostalih, kako bismo dočarali vreme u kojem se dešavao određeni deo priče. Umesto priče o jednog grupi, shvatio sam da ću ispričati priču o nama, ali da ću ispričati i jednu porodičnu priču o glavnim članovima grupe - istakao je reditelj.

Braća Žika i Dragi Jelić su naglasili da su se divili Lungalovljevoj upornosti da sa njima ide na sve nastupe u proteklih 7 godina, koja je otišla do te mere da su praktično počeli da ga gledaju kao pridruženog člana benda.

- Obično nas je čekao kod Hotela Jugoslavija odakle bismo išli u razne gradove, tako da smo se na kraju navikli na njega kao da je deo ekipe - rekao je Žika Jelić kroz smeh.

Film Yu grupa - Trenutak sna suštinski prati životni put četiri Jelića, odnosno braće Žike, Radeta (dok je svirao s njima), Dragija i Petra (Radetovog sina), a obuhvata vremenski period praktično od Žikinog rođenja do današnjih dana.

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Ako bismo mogli da pronađemo ključne momente u razvoju benda koje film prati, to bi bilo formiranje grupe Džentlmeni, njihov nastup u Domu omladine kojem je prisustvovao Josip Broz Tito, čime je tad dat legitimitet rok muziciji u Jugoslaviji, zatim formiranje Yu Grupe, njihov put u London, odluka da se vrate kući, nesreća kod Niša zbog koje tokom većeg dela osamdesetih nisu ništa snimali ili nastupali, i na kraju povratak na scenu i novi talas nastupa koji traje do danas.

Posebno emotivni pečat ostvarenju daje i osvrt na najmlađeg člana benda Petra Jelića, koji je usled ličnih okolnosti bio prinuđen da emigrira u Švedsku sa svojom suprugom, zbog kojeg su u sali neki od prisutnih pustili i poneku suzu.

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Podsećamo, Svetska premijera je zakazana za MTS dvoranu sutra, u 19.30, tako da preporučujemo svima koji vole bend, ali koji se i sa nostalgijom sećaju vremena kada je bend nastajao i najviše radio, da ga ne propuste, jer ostvarenje dosta govori i o vremenima koje smo svi zajedno prošli, a koja su, na ovaj ili onaj način, obeležili i hitovi koji su nam dolazili od ovog legendarnog sastava.

Autor: Marko Radovanović

#Darko Lungulov

#Dragi Jelić

#Petar Jelić

#Saša Radojević

#Trenutak sna

#Yu grupa

#Žika Jelić