Sačuvano 161 hrvatsko seme

U globalnu riznicu semena u Norveškoj prvi put su pohranjeni primerci iz hrvatske Nacionalne banke biljnih gena, izvestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

- Reč je o 153 semena iz skupine žitarica i kukuruza i osam semena iz skupine povrća, čime je ukupno sačuvano 161 hrvatsko seme te ispunjen jedan od ciljeva Nacionalnog programa očuvanja i održive upotrebe biljnih genetskih izvora do 2027. godine - navodi se u saopštenju, piše Index.hr.

Trezor Sudnjeg dana

Iz Ministarstva napominju da riznica semena u Svalbardu važi kao najvažnija "banka" na svetu i smatra se "trezorom Sudnjeg dana", budući da se u njoj čuva seme iz svih biljnih banaka gena, a služi kao "polica osiguranja" za hranu u svetu u slučaju katastrofalnih događaja.

- Riznica poseduje kapacitet pohrane 4.5 milijuna sorti useva i 2.5 milijardi semenki nudeći mogućnosti budućim generacijama da prevladaju izazove klimatskih promena i rasta stanovništva - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da su kao važan genetski materijal koji treba sačuvati odabrane primke hrvatskih tradicijskih sorti koje su se kroz godine prilagodile klimatskim prilikama. 😉

Za buduće generacije

Prema podacima koje iznose, u hrvatsku Nacionalnu banku biljnih gena sačuvano je 106 semena industrijskog bilja, 207 semena krmnog bilja, 2666 semena lekovitog i aromatičnog bilja, 332 semena povrća, 471 primka voća, 147 semena vinove loze i 610 semena žitarica.

- Čuvanjem semena u bankama gena osigurana je dostupnost biološke raznolikosti poljoprivrednicima, oplemenjivačima i istraživačima, kao i korištenje budućim generacijama. Nacionalna banka biljnih gena je sastavni dio Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH za razdoblje od 2021. do 2027. godine - navode iz Ministarstva.

Iznose i podatke da je u protekle dve godine za provedbu programa utrošeno više od 3.1 miliona evra, a u 2023. osigurana su sredstva u iznosu 1.48 miliona evra. 🤑

Autor: Index.hr