Robot se testira u Finskoj već godinu dana. 🤖

Danska kompanija Autofuel je razvila robotsku ruku sposobnu da dopunjava različita vozila na benzinskim stanicama gorivom bez ikakve vrste ljudske pomoći.

Stanica za gorivo u Finskoj trenutno je jedino mesto na svetu u kojem možete doliti gorivo pomoću robota. U pitanju je robotska ruka koja može da pronađe vrata za gorivo automobila, izabere pravu vrstu goriva i upravlja pumpom bez ikakve vrste ljudske pomoći. Testira se više od godinu dana, a danska kompanija planira da započne javno testiranje kasnije ove godine.

Autofuel je prvi put počeo da radi na robotskom rešenju za dolivanje automobila 2018. godine. Glavna ideja projekta je bila da se smanji potencijalna izloženost štetnim hemikalijama i komponentama goriva na stanicama i za zaposlene i kupce, ali postoje i druge prednosti, kao što su udobnost praktičnost, i sigurnost u oblastima u kojima ljudi nerado napuštaju svoja vozila.

Foto: Facebook.com/Autofuel

- Naša tehnologija namerava da kupcima pruži maksimalnu udobnost i bezbednost na benzinskim stanicama. Ručno punjenje goriva zahteva pažnju vozača ili direktno učešće. Autofuel sistem ne zahteva ljudsko učešće. Omogućuje im da idu u radnju po kafu ili odmore, dok se automobil puni gorivom - rekao je Džonas Tor Olsen, generalni direktor Autofuela.

Rešenje Autofuela sastoji se od modularne robotske ruke smeštene u pumpi za gorivo, a niz senzora i kamera dizajniranih da izvršava naredbe. Kamere otkrivaju matični broj vozila kako bi sistem mogao da otkrije kakvu vrstu goriva zahteva. Druga kamera usmerava automobil da se zaustavi u određenom području tako da ruka lako može doći do vrata za gorivo. Sama ruka tada počinje da se kreće, otvarajući vrata, odabirom prave mlaznice za gorivo i konačno doliva gorivo u automobil.

Brzina kojom izvršava zahteve je manja od ljudske, ali razlog toga su trenutni propisi iz bezbednosnih razloga. Robot se mora pomerati sigurnom brzinom, a takođe se odnosi i na to da se to u potpunosti zaustavi u slučaju da se neko prebližava.

IZVOR: YT / Autofuel

Autor: redportal.rs

#gorivo

#robot

#robotska ruka

#točenje goriva