Rusija istakla da je spremna da pregovara sa NATO-om o novom sporazumu

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, prenela je agencija TASS.

Prema zakonu, Novi START je suspendovan, a odluku o nastavku učešća Rusije u sporazumu može doneti šef države.

Kako je saopšteno, Zakon stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja.

Putin je prošle nedelje u poruci Saveznoj skupštini najavio suspenziju učešća Rusije u Novom START ugovoru. Državna duma je 22. februara jednoglasno usvojila zakon i odobrio ga Savet Federacije.

Sporazum Novi START bavi se smanjenjem i kontrolom strateškog, nuklearnog naoružanja.

Njime se podrazumeva obaveza Moskve i Vašingtona na posedovanje maksimalno 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava raspoređenih na interkontinentalnim balističkim raketama ili balističkim raketama na podmornicama.

Pored toga, svaka od strana može imati maksimalno 700 raspoređenih ICBM, SBLM i raspoređenih teških bombardera, i 800 raspoređenih i neraspoređenih ICBM lansera, SLBM lansera i teških bombardera opremljenih za nuklearno naoružanje.

Prema tom sporazumu, svaka strana može da sprovede do 18 inspekcija lokacija nuklearnog oružja godišnje, kako bi se uverila da ona druga poštuje sporazum, iako su se obe strane složile da pauziraju tu odredbu u martu 2020. zbog pandemije korona virusa.

Rusija je spremna da pregovara sa NATO o novom START sporazumu, ali bi taj sporazum trebalo da uključi nuklearne potencijale Ujedinjenog kraljevstva i Francuske, rekao je danas zamenik predsednika Komiteta za odbranu i bezbednost Rusije Vladimir Čižov, preneo je TASS.

"Kao što je rekao naš predsednik (Vladimir Putin), nismo protiv učešća NATO-a u daljim razgovorima o ovom pitanju, što će, naravno, značiti da će ovaj ili novi ugovor obuhvatiti nuklearne potencijale Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske“, rekao je Čižov u intervjuu za televizijski kanal Rusija-24.

"Teško je sada govoriti o bilo kakvim konstruktivnim razgovorima ili dogovorima u ovoj sferi. Trenutni nivo geopolitičke konfrontacije i tenzija u svetu je toliko visok da svaki razgovor izgleda problematično", rekao je on.

Čizuov je kazao da, kada to bude moguće, Rusija će insistirati da se uzmu u obzir nuklearni potencijali Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.

Ugovor između Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja Novi START potpisan je 2010. godine i stupio je na snagu 5. februara 2011.

Dokument predviđa da sedam godina nakon stupanja na snagu svaka strana ne bi trebalo da ima više od ukupno 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih projektila ICBM, balističkih projektila lansiranih sa podmornica SLBM i strateških bombardera i ne više od 1.550 raspoređenih bojevih glava, ukupno 800 raspoređenih i neraspoređenih ICBM lansera, SLBM lansera i strateških bombardera.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#putin