Iako je prvi već naredne nedelje može sve da se sruši?

Kako prenosi portal Mondo, Novak Đoković je ostao sam na prvom mestu ATP liste, pretio mu je mladi španac Karlos Alkaraz, ali je porazom u finalu Rio de Žaneira od Kamerona Norija ostao ipak na drugom mestu. Sada Novak ima 6.980 bodova, a Alkaraz je drugi na 6.780 i moraće da čeka makar još nedelju dana da se vrati na teniski vrh na kome je do sada proveo 20 nedelja.

Sa druge strane Novak je počeo 378. nedelju na vrhu svetskog tenisa, oborio je rekord Štefi Graf i postao apsolutni rekorder svetskog tenisa, koliko god neki pokušavali da izvlače iz naftalina stare rekordere ili da porede neuporedivo. Ipak, sada ga u narednim nedeljama čeka velika borba i već naredne nedelje bi mogao da padne.

Zbog velikog broja propuštenih turnira prošle sezone Novak je daleko od maksimuma osvojenih bodova i Alkaraz mu je sa samo 200 bodova manjka za vratom.

Novak započinje turnir u Dubaiju i igraće sa Čehom Tomašom Mahačom u prvom kolu. Meč bi trebalo da počne oko 8 časova po srpskom vremenu, a to će biti prva prepreka za najvećeg tenisera ikada posle osvojenog Australijan opena. Sa druge strane Alkaraz koji je propustio prvi grend slem sezone zbog povrede ne planira da odmara. Osvojio je Buenos Ajres, igrao finale Rija, a sada ide u Meksiko gde će nastupati u Akapulku.

Novak sve drži u svojim rukama i ako dođe do finala Dubaija sigurno će ostati prvi na svetu. Ukoliko Srbin dođe do finala, a Alkaraz osvoji Akapulo na kraju naredne nedelje ova dva tenisera biće izjednačena što znači da će Novak ostati zvanično prvi na svetu jer ima više bodova na grend slemovima i završnom mastersu. 

Ukoliko Alkaraz ne stigne do finala, ili dođe u finale, a Novak to uradi to isto Đoković će završiti narednu nedelju sa više bodova od Španca. Naravno, ako se najveći teniser ikada iz Dubaija vrati sa titulom, situacija je takođe jasna, jer on ne brani bodove sa ovog turnira iz prošle sezone. 

Potom sledi sezona turnira u Americi, gde mu je za sada zabranjen ulaz. Prijavio se za masters u Indijan Velsu do koga je ostalo samo nedelju dana, ali za sada ne zna šta je sa njegovom molbom da bude pušten u Sjedinjene Američke Države.

Kakve god rezultate da napravi, pa čak i da osvoji turnir u Dubaiju, u slučaju da u narednim nedeljama ne bude mogao da igra Indijan Vels i Majami, teško da će ostati prvi na listi.

Sa druge strane Novak je bio jasan:

Nemam prvo mesto kao apsolutni prioritet. Težim da budem Broj 1, ali već nekoliko godina to gledam kao posledicu dobrih rezultata na najvećim mogućim turnirima, grend slemovima. Prioritet je da ostanem zdrav i u što boljoj formi, u skladu sa svakim mojim segmentom na terenu i van njega. Znam kada sam usklađen i uravnotežen da mogu da osvojim bilo koji turnir na bilo kojoj podlozi. To mi je najveći prioritet.

Autor: Mondo.rs

#Alkaraz

#Dubai

#Dubaji

#Grand Slam

#Indian Vels

#Matsers

#Novak Đoković

#SAD

#atp

#atp lista

#cicipas

#indijan vels

#majami

#padne

#prvi

#sruđi

#ulaz

#zabrana