Predsednik Republike Srpske ponovio da za njega Šmit nije visoki predstavnik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da odluka Kristijana Šmita o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini Srpske neće biti poštovana i da on nema pravo da nameće bilo kakve akte Srpskoj.

- Šmit nije visoki predstavnik, a i da jeste, on ne bi imao na to pravo. To je za nas ništavno i pravno potpuno neutemeljeno. Mi ćemo nastaviti da sprovodimo naš Zakon o nepokretnoj imovini. A njegovu pisaniju nemamo nameru da igde objavljujemo i to ne obavezuje naše nadležne organe - rekao je Dodik u Beogradu pre početka tribine pod nazivom "Srpska se brani i u Srbiji".

Istakao je da se na tom planu ništa neće desiti, jer je Narodna skupština već donela i usvojila Zakon o imovini Srpske koji je Šmitu sporan.

Šmit je juče objavio da je suspendovao primenu Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, ali su vlasti Srpske odgovorile da Zakon ostaje na snazi i da se odluke ilegalno biranih visokih predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku Srpske.

Inače, Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti danas je stupio na snagu, saopšteno je iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Zahtev za ocenu ustavnosti ovog zakona podneo je ranije bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović, a danas i hrvatski član tog najvišeg državnog tela, koji je izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dodik