Bosna i Hercegovina je ostala kooperativni partner u borbi protiv terorizma

Stejt Department objavio je novi izveštaj o stanju u oblasti terorizma u BiH u kome se konstatuje da iako nije bilo incidenata, BiH je imala mali napredak zbog, kako se navodi, velikog broja problema - opstrukcija državnih institucija, loše saradnje SIPA-e i Tužilaštva BiH, kao i da i dalje veliku pretnju predstavlja nasilna ekstremistička ideologija.

- Bosna i Hercegovina je ostala kooperativni partner u borbi protiv terorizma iako su njeni kapaciteti i dalje ograničeni i mali napredak je postignut u pravnim i regulatornim reformama zbog tekuće političke krize uzrokovane secesionističkom retorikom i opstrukcijom institucija na državnom nivou od lidera entiteta Republika Srpska i disfunkcionalnošću entiteta Federacije koja se može pripisati hrvatskim i bošnjačkim tenzijama i koncentraciji na uske političke interese - navodi se u izveštaju Stejt departmenta koji se odnosi na 2021. godinu.

Navodi se da nije bilo poznatih registrovanih državljana Bosne i Hercegovine koji su pokušali da otputuju ili su otputovali na strana ratišta u pomenutoj godini, iako su neki strani teroristički borci i njihovi članovi porodica ostali u Iraku i Siri

Autor: Tanjug.rs