Uspešno nastavljena primena

BIHAĆ: Višegodišnja primena alternativne krivične sankcije na području Unsko-sanskog kantona, kojom se osuđenicima određuje društveno-koristan rad umesto zatvorske kazne, uspešno je nastavljena i tokom protekle godine, podaci su Ministarstva pravosuđa i uprave USK, javljaju Nezavisne.

Prema rečima resorne ministarke Sanje Mujakić, ova zakonska sankcija je u tom periodu primenjena u 16 slučajeva.

Na području Unsko-sanskog kantona primena ove vrste sankcija zaživela je još 2011. godine, a u najvećem broju slučajeva pokazalo se kako je ona ostvarila željeni vaspitni efekat. Na ovaj način se ostvaruju značajne finansijske uštede s obzirom na to da jedan dan koji osuđenici provedu u zatvoru državu košta u proseku više od 100 maraka.

Alternativna krivična sankcija izriče se uzimajući u obzir težinu počinjenog dela i njome se omogućuje da lica, koja su za učinjena krivična dela osuđena na kaznu zatvora do jedne godine, zamene izdržavanje kazne zatvora radom na slobodi. Kada je reč o strukturi krivičnih dela za koja su izrečene ovakve presude, u najvećem broju slučajeva se radi o krađama, proizvodnji i trgovini narkoticima, nasilničkom ponašanju, te sličnim delima. Ministarstvo pravosuđa USK ima sklopljene ugovore s ukupno 18 poslovnih subjekata u kojima osuđenici mogu odraditi svoju kaznu i mahom se radi o lokalnim komunalnim preduzećima, zdravstvenim, socijalnim i drugim ustanovama, gdje oni mahom obavljaju fizičke poslove. Poslodavci kod kojih osuđenici izvršavaju pomenutu sankciju imaju samo jednu obavezu prema njima, a to je da ih osiguraju od eventualne povrede na radu 👆🏻.

Autor: nezavisne.com / Zlatan Čekić