U Ugljeviku je održana završna svečanost Memorijalno-kulturne manifestacije Jovićevi dani, u čast heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata pukovnika Vojske Republike Srpske Milana Jovića na kojoj su dodeljenje nagrade za najbolje literarne radove.

Predsednik BO Ugljevika Jovan Marinković istakao je da se ovom manifestacijom čuva sećanje na lik i delo slavnog komandanta pukovnika Milana Jovića.

O pukovniku Joviću govorio je njegov saborac Ratko Đurković za koga je rekao da je plenio pojavom, vojničkim držanjem, i da je imao harizmu vođe.

- Početkom septembra 1992. pukovnik Jović došao je na mesto komandanta Prve majevičke brigade. Svugde je stizao, i da provede noć sa vojnicima u rovovima, ali i da obiđe kompletnu liniju odbrane - rekao je Đurković.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da je za pukovnika Jovića odbrana otadžbine i roda bila svetinja i da su mu svetinja bili i svi ljudi, posebno borci, saborci koje je voleo i brinuo o njima.

Perić je naglasio da je Jović jedno od najboljih čeda koje je iznedrio ne samo podmajevički kraj nego srpski rod.

- Blago majci što ga je rodila. Ovim rečima najbolje i najplemenitije u najkraćem se može reći o našem pukovniku Joviću. Nije naš Milan bio samo vrhunski visoki oficir, komandant i vojskovođa, već i dečak za primer, takav je bio i kao omladinac i pitomac Vojne akademije, mladi oficir, komšija, kum, prijatelj, poznanik, jednom rečju ljudina - rekao je Perić.

U okviru manifestacije učestvovali su Etno grupa Tamjan koja deluje pri hramu Svete Petke Paraskeve, KUD Rudar, učenik MŠ Kornelije Stanković Đorđe Perić i dramski umetnici Lepomir Ivković i Boško Puletić.

Prethodno je služen pomen pukovniku Joviću i položeno cveće ispred spomen-statue ovog srpskog junaka na gradskom trgu u Ugljeviku.

Pukovnik Milan Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići nadomak Teočaka.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Srpske, 28. juna 1993. godine posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.

Autor: Semberija.info