Peking prelama odluku da li da pruži sveobuhvatnu vojnu pomoć Moskvi

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je jasno i nedvosmisleno da će Kina imati ozbiljne posledice, kao i da će "platiti visoku cenu" ako nastavi sa planovima da pruži vojnu pomoć Ruskoj Federaciji u ratu u Ukrajini:

Iz naše perspektive, ovaj rat postavlja prava komplikovana pitanja pred Peking. I peking će morati sam da donese svoje odluke o tome kako planira da nastavi i da li će zaista da pruži vojnu pomoć. Ali, ako se odluči za takav potez, Kina će platiti visoku cenu. Lično mislim da kinesko rukovodstvo trenutno vaga posledice pred donošenje odluke.

U diplomatskim razgovorima sa Kinom, dodao je, SAD se ne preti već samo jasno iznosi šta je ulog i šta su posledice pružanja pomoći Ruskoj Federaciji u formi municije i dronova koji će biti iskorišćeni u ratu.

Čini se da Peking za sada nije doneo konačnu odluku, jer su pregovori oko cene i količine opreme još uvek u toku.

Prema izvorima, još od početka rata u Ukrajini, Ruska Federacija je zatražila dronove i municiju od Kine, dok je kinesko rukovodstvo već nekoliko meseci u debati o donošenju odluke da li da pruži vojnu pomoć Ruskoj Federaciji.

Autor: redportal.rs