Da li reči „očistiti telo” i „kako očistiti telo od toksina” imaju pravo da postoje, ili telo zapravo samo uklanja sve toksine?

Istorija upotrebe različitih supstanci za uklanjanje toksina iz tela starija je više od jednog veka. U drevnim vremenima, lekari su koristili ugalj i glinu u ove svrhe. Uz njihovu pomoć olakšano je stanje bolesnika sa trovanjem, dizenterijom, žuticom i dr. U Rusiji se koristio drveni ili koštani ugalj. Ali za prevenciju sorbenata, Avicena je rekao da je za održavanje zdravlja neophodno očistiti telo od "viška".

1. Čišćenje tela hranom

Za mnoge, program kućne detoksikacije počinje reorganizacijom ishrane. Samo nemojte se zanositi postom ili modernim dijetama poput proteina ili sokova. Bolje je da obratite pažnju na ravnotežu svoje ishrane.

A da biste poboljšali procese uklanjanja toksina iz tela, izaberite hranu koja stimuliše aktivnost gastrointestinalnog trakta. Ovo uključuje: proizvode koji sadrže organske kiseline (kiselo mleko, crni hleb, sveže ceđeni voćni sokovi); proizvode koji sadrže ugljen-dioksid (na primer, mineralne vode); proizvode koji sadrže membrane biljnih ćelija (povrće, žitarice - ovsena kaša, heljda, biserni ječam); biljne masti (biljno ulje, orasi, avokado); mekinje.

2. Narodni recepti za čišćenje tela

Upotreba biljaka, infuzija i decokcija za poboljšanje funkcionisanja bubrega, jetre i žučnih puteva je popularna metoda kućne detoksikacije. Međutim, upotreba biljnih lekova nije uvek bezbedna, pre svega sa stanovišta alergijskih reakcija, pa se svakako treba obratiti lekaru. I razjasnićemo kakav efekat biljni preparati mogu imati na telo:

Holeretičko dejstvo: koreni i listovi maslačka, plodovi kima, cvetovi i trava hajdučke trave, koren cikorije, sok i trava celandina.

Diuretičko dejstvo: konjski rep, koper, list breze, list brusnice, orana detelina, knotveed.

Laksativni efekat izazivaju ekstrakti bokvice i sene. Međutim, uz produženi, a posebno nekontrolisani unos, mogu dovesti do atonije creva, odnosno smanjenja tonusa creva i slabljenja peristaltike.

3. Detoksikacija medicinskim preparatima

Ne ograničavajući se na biljnu medicinu, neki od nas se okreću tradicionalnoj medicini i uključuju lekove u program čišćenja tela kod kuće. Uključujući to mogu biti različiti antidoti, diuretici, enterosorbenti, dijetetski suplementi, vitamini i druga sredstva.

Naravno, kada birate bilo koji lek, potrebno je da se konsultujete sa specijalistom. Hajde da ovo objasnimo jednostavnim primerom. Mnogi od nas mogu pomisliti da su enterosorbenti bezopasni lekovi koje možete izabrati i uzeti potpuno sami. Međutim, nije. Danas se u praksi lekara koristi nekoliko glavnih vrsta sorbenata:

Sorbenti na bazi aktivnog uglja. Princip njihovog delovanja je "apsorpcija" toksina, ali paralelno oni "apsorbuju" supstance neophodne za telo na isti način. Preporučuje se da se koriste za akutna trovanja, kao i, ako je potrebno, na primer, za brzo neutralisanje alergena.

Jonoizmenjivački materijali, ili smole ("Kaieksilit" i drugi). To su selektivni sorbenti koji imaju specifičan efekat. Neki mogu smanjiti kiselost želudačnog soka, drugi mogu preuzeti bakterijske toksine itd.

Prirodna vlakna, uključujući već pomenute mekinje. Međutim, malo ljudi zna da se mogu koristiti ne samo za poboljšanje pokretljivosti creva. Prirodna vlakna, na primer, mogu poboljšati sopstveni sistem detoksikacije tela.

Drugi enterosorbenti, uključujući glinu, silika gelove, itd. Ove supstance poboljšavaju sopstveni metabolizam, a samim tim i prirodno uklanjanje toksina.

Autor: Magazin Novosti

#DETOKS

#toksini

#čišćenje organizma