Južnokorejski proizvođač automobila Hjundai Motor obavestio je danas deoničare da će prodati kontrolni udeo u fabrici autodelova u američkoj saveznoj državi Alabami zbog zapošljavanja dece.

Istraga agencije Rojters otkrila je da u pogonima u Montogmeriju rade deca, koja su tamo izložena brojnim opasnostima. Neka među njima imaju samo 12 godina.

Američki savezni zakoni, kao i zakoni države Alabame ograničavaju rad u fabrici osobama mlađim od 16 godina. Radnicima mlađim od 18 godina zabranjeno je obavljanje većine poslova, uključujući metalne prese i mašine za rezanje.

Raniji izveštaji o dečjem radu inicirali su sprovođenje zakona i regulatornu kontrolu sposobnosti kompanije da ispuni sopstvene etičke standarde i da se pridržava osnovnih propisa o radu u Sjedinjenim Državama.

Nedostatak radne snage u proizvodnji i niske plate koje nude neke fabrike i agenti za poslove u fabrikama, često privlače kandidate za posao koji su najviše traženi za posao – posebno migrante bez dokumenata i maloletnike.

- Kada imate radnike koji očajnički traže posao, a nisu ovlašćeni i imate veliku konkurenciju, često vidite trku ka dnu, rekao je Džordan Barab, bivši zamenik pomoćnika sekretara u Upravi za bezbednost i zdravlje na radu.

Hjundai je rekao da je otkazao svoje planove da isključi dobavljače u kojima su radili maloletnici. Dva njegova dobavljača, SMART i SL, preduzeli su korektivne mere da otpuste kadrovske agencije koje su smatrali problematičnim. Državni i savezni službenici za rad i sprovođenje zakona su u avgustu prošle godine pronašli sedam radnika između 13 i 16 godina u fabrici SL.

Američko ministarstvo rada u sudskom podnesku reklo je da je fabrika u više navrata prekršila zakon koristeći dečji rad koji ugnjetava. Kompanija je kažnjena sa oko 30.000 dolara (oko 28.500 evra). Ministarstvo rada Alabame kaznilo je SL i jednu od njegovih agencija za zapošljavanje sa ukupno oko 36.000 dolara (oko 34.000 evra).

Vlasti takođe istražuju jesu li maloletni radnici u Hjundaijevom lancu u Alabami možda žrtve trgovine decom koja se angažuju kao radna snaga, navode dvojica upućenih zvaničnika.

Hjundai je saopštio da je preduzeo mere čim je prošle godine saznao za kršenje zakona u SMART Alabami i u SL-u, a pojedini radnici kažu da su sumnjali ili znali za dečji rad, ali su ćutali iz straha za sopstveni posao.

Ipak, kompanija je odlučila da proda većinski udeo u SMART Alabama LLC-u. Prema finansijskom izvštaju, Hyundai je prošle godine kontrolisao 72 posto udela u SMART-u. U pismu ne stoji kada će transakcija biti zaključena, niti ko kupuje vlasnički udeo i u kojem obliku.

Proizvođač automobila takođe je saopštio ulagačima da sprovodi opsežne nove mere, uključujući program obuke za dobavljače delova koji će započeti u martu u saradnji s američkim ministarstvom rada, kako bi se sprečilo kršenje dečjih prava u budućnosti.

Autor: blic.rs